Градският транспорт у нас масово без критерии за удобство на пътниците


Градският транспорт у нас масово без критерии за удобство на пътниците
Снимка: БГНЕС

4613

Докато на запад се стремят да превърнат градския транспорт в желан начин за придвижване, у нас обновяването на автопарка е спорадично, без конкретни технологични изисквания и без критерии за удобство на пътниците.

Това показва проучване на състоянието в няколко града на страната, което показа, че ако има някакво обновяване на автопарка, то е по-скоро в големите градове, пише БГНЕС.

Благоевград и Русе, въпреки че са известни с екстремните си температурни рекорди, все още се обслужват от транспортни средства без климатични инсталации. В Пловдив проблемът с осигуряването на нормална температурна среда вече е решен в градския транспорт. А в София е въпрос на късмет дали човек ще попадне във возило, в което е опасно да се движиш, или в съвременен и еко транспорт, предлагащ всички удобства.

Трамваи като сауна и сравнително прохладни автобуси в столицата

Заради остарелия си автопарк столицата ни се нарежда сред един от най-замърсените градове в Европа. Трудно е да се каже, че градският транспорт предлага комфорт на своите пътници. Макар в последно време да има опити нещата да се променят.

София бавно и полека обновява автопарка на градския си транспорт. Но още не се вижда перспективата той да стане предпочитан начин за предвижване на столичани и гости на столицата. Въпрос на късмет дали ще попаднеш в по-ново возило, което предлага елементарни удобства.

Като че ли най-оптимистично изглеждат нещата при автобусния транспорт, при тролейбусния все още има прецеденти, в които возилата се движат като на магия, а за трамвайния транспорт на много места нещата са просто трагични. При необичайно високите температури това лято единственото сигурно място, където пътникът може да намери прохлада е метрото, повечето автобусни линии и само някои от трамвайните мотриси. Централната част на града се обслужва със сравнително обновен авто- и тролейбусен парк, но движението примерно по трамвайните линии 10, 18 създава усещането за истинска сауна, в която както и да застанеш, ти е гарантирано обилно изпотяване и поява на задух.

Новите еко автобуси, които се движат от юли тази година /официално бяха представени на 25 юли на площада пред храм-паметника "Св. Александър Невски"/, са оборудвани с климатици, с нископодови инвалидни отвори. В началото те бяха едва 20 и се говореше за още 40, които да тръгнат най-късно до 2 август и да обхванат северните райони на столицата. Целта е да бъдат заменени част от 30-годишните дизелови автобуси, които са много сериозен замърсител на въздуха в София. Те са допълнение на програмата на Столичната община за обновяване на градския транспорт. От новите 60 автобуса годишно ще бъдат спестени близо 1 млн. и 300 хил. въглеродни емисии, изчислиха в общината.

Последното обновяване на тролейбусния парк е от 2014 г., когато през септември бяха пуснати 50 нови тролея. Новите тролейбуси са оборудвани с климатик в салона за пътници и в кабината на шофьора. От общината посочват, че на 17 септември бяха приети и пуснати в експлоатация последните 4 от общо 50 нови нископодови тролейбуси по проекта "Проект за интегриран столичен градски транспорт", финансиран по Оперативната програма "Регионално развитие".

Новите тролейбуси обслужват линиите "1", "2" и "5", като се предвижда да бъдат пуснати и частично по "9-та" тролейбусна линия, по която се движат тролеи в окаяно състояние, а за осигуряване на поносими градуси вътре не може и дума да става.

Старите трамваи, в които човек има чувството, че ще се разпаднат както се движат, през февруари 28 от тях бяха заменени с мотриси втора употреба от швейцарския град Базел. Новите стари машини са произведени през 1989 година и се очаква да бъдат в експлоатация по софийските улици още 10-15 години. Мотрисите са с 55 седящи и над 150 правостоящи места и се движат по линиите 3,6 и 12. От организацията „Спаси София“ предупреждават, че за швейцарските мотриси са необходими и добре поддържани трасета. В София мрежата на много места все още е в окаяно състояние

Предишното „модернизиране“ на трамвайния автопарк беше през 2014 г., когато 20 броя нови трамвайни мотриси с модерна климатична инсталация бяха пуснати по софийските улици. Общата стойност на проекта възлиза на 33,784 млн. евро. Само от въпросните 20 боря нови мотриси се спестяват близо 5000 тона въглероден окис. "Историята на София е свързана с историята на трамвая. Затова и той е символ на София", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Първият трамвай в София е пуснат в движение, през 1901 г. , или преди 113 години. Той е потеглял от пл. "Възраждане" и е стигал до пл. "Славейков".

На хладно в градския автобус за Пловдив вече не е само мечта

Термометърът това лято в Пловдив рядко пада под 35 градуса, но за разлика от други години, пътниците в Градския транспорт се радват на комфорт. В колите се поддържа температура от 25 до 28 градуса, а климатиците се включват още в 9 часа. Не беше така доскоро, автобусите караха с отворени прозорци, а пътниците вътре примираха от жега. За разлика от други градове, където общественият транспорт остана общински, в Пловдив всички линии бяха приватизирани още през 2006-та година и контролът върху тях така или иначе се отслаби. Години наред действаше и наредба, в която действащите климатици бяха изтървани като условие. Това породи сериозни проблеми на пътниците. После, обаче, фирмите - превозвачи плавно обновиха возилата си с нови, а самата природа на конкуренцията ги накара да спазват условието за климатиците, което все пак беше наложено при новите търгове. Така днес, ако някой се качи в автобус без климатик в Пловдив, причината по-скоро е авария на устройството или някой изостанал прекалено стар автобус.

100 превозни средства без климатици обслужват градския транспорт в Русе

100 превозни средства, собственост на три търговски дружества, обслужват градския транспорт в Русе. „ЕГГЕД“ АД отговаря за тролейбусните линии, като разполага с 41 тролейбуса, а автобусите – общо 59 на брой, се осигуряват от „Шанс 99“ ООД и „Геокомерс“ ООД. След като близо 10 години нямаше общинско транспортно дружество, от април 2017 г. нещата вече са различни. С решение на Общинския съвет общината придоби 100 процента от „ЕГГЕД“, като преди това делът й бе само 35 на сто.

„Искам да подчертая, че във вида, в който е в момента, това не е градският транспорт, който общинска администрация желае да съществува. Така го наследихме, но с придобиването на 100 % от акциите на „ЕГГЕД“ АД сме си поставили като основна цел оптимизиране на градския транспорт в частта тролейбусен превоз“, коментира пред БГНЕС ресорният зам.-кмет Наталия Кръстева.

Проблемите, от които се оплакват гражданите, най-често са свързани с пропуснати курсове на някои разписания, както и липса на транспорт в късните часове, когато работещите се прибират от втора смята. Тъй като общината има възможност за непрекъснат контрол чрез центъра за видеонаблюдение, това се следи ежедневно и на превозвачите се налагат санкции за неизпълнен, пропуснат или закъснял курс. Другият основен проблем е недоброто отношение от страна на екипите на превозните средства спрямо пътуващите. Там обаче правомощията на администрацията са ограничени. „Това, което ни дава възможност според договорите да налагаме санкции, го правим. Оттам насетне, тъй като става дума за външни фирми, търговски дружества, собственикът има оперативна самостоятелност в своите трудово-правни отношения със самия персонал да изисква норми на добро поведение, на добър външен вид. Но така или иначе, това, което можем да санкционираме съобразно договорите, го правим“, обясни Кръстева.

Необходимостта от по-модерен автопарк е очевидна и за пътниците, и за общината. В момента в превозните средства няма климатици, тъй като при провеждането на конкурс за отдаване на линиите на външни превозвачи не е имало такова изискване. „Това е обстоятелството и към днешна дата, такива са били конкурсните условия към 2012 г., когато е проведен конкурсът. Съответно тримата превозвачи са разполагали с тези транспортни средства, отговаряли са на конкурсните условия и са били оповестени като спечелили конкурсите“, обясни зам.-кметът Наталия Кръстева.

Договорите изтичат през 2022 г., но в същото време общината вече е обявила обществена поръчка за разработване на нова транспортна схема, въз основа на която да се оптимизират маршрутите и разписанията. Схемата трябва да бъде готова до края на 2018 г., когато най-вероятно ще се обявят и нови конкурси за превозвачи, с нови изисквания за осъвременяване на автопарка.

В Благоевград доволни от градския транспорт заради ниската цена на билета, 96 на сто от автобусите - без климатик.

Макар, че автобусите по линиите на градския транспорт в Благоевград са втора ръка и 95 на сто без климатици, жителите на града са доволни от обслужването, най-вече заради ниската цена на билета. Тя е 80 стотинки за всичките градски линии, които са главно четири на брой, обслужвани от 50-на автобуси на две фирми. Движат се на две смени от 5 до 22.30 часа.

През града и към съседните му села пътуват вече предимно МАН-ове и мерцедеси, сменили отпреди година-две, изчезналите като вид „Икарус”-и, наричани „барутарници” от хората, ползващи все още бавния градския транспорт

„Единицата” тръгва от базата в жк. „Еленово”, минава през центъра на града и обръща в село Рилци, на 3 км. от града. Връща се по обратния път. „Двойката” свързва кварталите „Еленово” и „Струмско” с центъра на града, през час маршрутът й се удължава до новия гробищен парк. В събота и неделя пътнико-потокът е главно за там.

„Тройката” се движи до село Покровник, а „десетката” тръгва от кв. „Орлова чука”, минава през „Струмско”, след това покрай КАТ, минава пред Югозападния университет, през поликлиниката и „финишира” пред стадион „Хр. Ботев”.

Има и две линии до селата Бистрица и Марулево, и толкова.

В автобусите от градския транспорт в Благоевград билетите се закупуват от кондуктор, който пътува по целия маршрут. Така генерално е решен проблема с гратисчиите. Качиш ли се в автобуса – посреща те кондукторът, който ти продава билета и толкова.

„Юли и август са мъртви месеци, няма нито ученици нито студенти, никакъв оборот, возим по трима-четирима пътника, печем се в автобусите на 40-градусовите жеги”, но какво да се прави, оплакват се кондукторите на „Пътнически превози”.

Автобусите на две фирми извършват превоза на пътници по линиите на градския транспорт, които се броят на пръстите на едната ръка. Това са „Пътнически превози” ООД и „Бистрица”-96. И двете са частни, макар, че първата е остатък от бившето предприятие „ДАП-Пътнически превози”. Тя има 26 броя автобуси, всичките внесени от Германия, нито един няма климатик. Ролята на такъв играе отворената по време на движение предна врата на автобуса. Толкова автобуса - 25, има и втората фирма-„Бистрица”-96. Нейните автобуси също са втора ръка, но са по-нови от тези на конкуренцията. Два или три от тях имат и климатици.

„Само София, Варна, Бургас или Пловдив може да си позволи да закупи нови автобуси за градския транспорт. С цена на билета от 80 стотинки, „умрял от всякъде” пътнико-поток, такситата вървейки пред автобусите ни и така обирайки клиентите и то не само по градските линии, возейки ги на цената на автобусния билет, как да купим нови автобуси”, оплака се по телефона директорът на „Пътнически превози” Петър Демерджиев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички