Харчим най-много в ЕС за комуникации

Харчим най-много в ЕС за комуникации
Източник: iStock/Guliver

България е първо място в Европейския съюз по показателя похарчени пари от едно домакинство за комуникации. Данните са на Евростат и са за 2016 г.

4.8% от семейния бюджет на българите отиват за сметки за интернет, телефон и пощенски услуги. Най-малко за подобни разходи отделят домакинствата в Люксембург – 1.6%.

Страната ни заема втора позиция по изхарчени пари за обществен транспорт, като 4.7% от бюджета на домакинствата отиват по това перо. Единствено Гърция е пред България. И по този показател Люксембург е на последно място с едва 0.8%.

България е на последно място в Европейския съюз по отделени пари за купуването на дрехи и обувки. 3.2% от семейния бюджет отиват за такива разходи, докато при първенеца Естония процентът е двойно по-голям.

Страната ни е сред най-малко харчещите за застраховане и посещения на ресторанти и кафенета. Разходите ни за храна пък са 17,9 на сто. За алкохол и цигари даваме 5,2 процента от бюджета, а за обзавеждане за дома - 5%.

От Евростат подчертават, че в проучването не са използвани данните за Румъния и Хърватия, като двете страни не попадат в нито една от класациите.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.