3 от 4 български домакинства не могат да покрият извънреден разход


3 от 4 български домакинства не могат да покрият извънреден разход
Снимка: iStock/Guliver

2337

Три от четири български домакинства са финансово уязвими, докато в Европа този дял е с 33% по-малък. Това сочат резултати от представително проучване, организирано от MetLife и JA с финансовата подкрепа на Фондация Метлайф.

Оказва се, че 64% от домакинствата у нас не спестяват, а 38% не съставят бюджет по никакъв повод – нито за периоди, нито за определени събития. 

76% не могат да покрият непредвиден разход от 1500 лв. в рамките на 30 дни, а 81% не могат да покрият непредвиден разход от 2000 лв. също в рамките на месец.

Едва едно от пет домакинства или 21% биха използвали личните си разполагаеми средства и краткосрочни спестявания, за да погасят извънреден разход.

88% считат, че намаление от 10% в доходите им ще се отрази чувствително на бюджета им.

28% от домакинствата не се информират за финансови въпроси, а цели 32% разчитат на информация от близки и познати вместо от финансови специалисти (15%).

Само едно от десет домакинства би подходило предприемчиво, като инициира допълнителна работа или стартиране на собствена дейност, за да потърси допълнителен източник на доход.

„Високата финансова уязвимост в България се дължи най-вече на ниските доходи, липсата на краткосрочни спестявания и ниското ниво на финансова грамотност. Проблемът с финансовата грамотност е още по-сериозен, тъй като домакинствата имат изключително погрешна самооценка за нивото ѝ – 2/3 определят финансовата си грамотност като средна или висока. В същото време българските домакинства масово не използват нито методи за предпазване и контрол на паричните им средства като картови разплащания, нито дори базови инструменти за финансово планиране и контрол като бюджетиране и интернет банкиране“, коментира Джеймс Йоловски, директор Програми за финансова грамотност в JA България.

В световен план са се утвърдили различни фактори, които влияят върху финансовата уязвимост – например равнището на доходите, притежаваните ликвидни и неликвидни активи, нивото на финансовата грамотност и степента на задлъжнялост. Забележителна е и ниската степен на инициативност на българите – едва един от десет би потърсил допълнителни доходи, за да покрие извънреден разход, докато в САЩ например така би постъпил всеки четвърти.

„Високата финансова уязвимост в съчетание с подчертано надценяване на финансовата грамотност е покана за проблем в личните финанси на българските домакинства. Съдейки по практиката ни в животозастраховането, въпросът не е „Дали?“, а по-скоро „Кога?“ непредвиденият разход ще се стовари върху уязвимите 74% от домакинствата. Проучването ясно очертава проблем, чийто решения тепърва следва да се изолират и приложат“, заяви Иван Бешев, Мениджър на отдел „Обслужване на клиенти“ на Метлайф.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички