Климатичните промени застрашават все повече работни места по света


Климатичните промени застрашават все повече работни места по света
Снимка: iStock

830

Над 70% от световната работна сила е изложена на рискове, свързани с климатичните промени, които водят до стотици хиляди смъртни случаи всяка година, обяви днес Международната организация на труда (МОТ), цитирана от Reuters, добавяйки, че правителствата ще трябва да действат, тъй като броят им нараства.

Работниците, особено най-бедните, са по-уязвими на заплахите от екстремни климатични промени, като горещи вълни, суши, пожари и урагани, тъй като те са първите изложени, при това за по-дълги периоди и с по-голям интензитет.

С оглед на това, че климатичните промени се ускоряват, правителства и работодатели все пак правят усилия да защитят служителите, според доклада.

„Огромен брой работници вече са изложени свързани с климатичните промени опасности и рискове на работното място и тези данни вероятно ще се влошат“. Това се посочва в заключенето на доклада, озаглавен „Да осигурим безопасност и здравословна среда на работното място в условията на килматични промени“.

„Тъй като опасностите се развиват и стават все по-интензивни, то ще е необходимо да се направи преоценка на съществуващото законодателство или да се създадат нови регулации и насоки.“

Снимка: iStock

Някои страни са подобрили защитата от жега за работниците си като Катар, чиято политика в тази област бе подложена на критики преди Световното първенство по футбол през 2022 г.

Въпреки това, правилата за управление на други опасности, като нарастващата употреба на пестициди за селскостопанските работници, са по-рядко срещани.

„Имаме някои държави, които вече ограничават излагането на високи температури и също ограничават излагането на замърсяване на въздуха, но рядко имаме определени граници на професионална експозиция за другите опасности“, казва Манал Аззи, старши специалист на МОТ по безопасност и здраве при работа.

Делът на световните работници, изложени на най-разпространените опасности, покачващите се температури, се е увеличил с около 5 пр.п. през последните две десетилетия до 70,9%, според доклада.

Други климатични опасности често съществуват, създавайки „коктейл от рискове“, обяви МОТ в доклада, като както UV радиацията, така и замърсяването на въздуха са засягнали 1,6 млрд. души.

Снимка: iStock

Сред опасностите, свързани с климата, са рак, бъбречна дисфункция и респираторни заболявания, които водят до смъртни случаи, хронично отслабване на общото състояние или инвалидност.

Замърсяването на въздуха е най-смъртоносният риск, причиняващи около 860 000 смъртни случая, сред хора, работещи на открито. Прекомерните жеги водят до 18 970 смъртни случая на работното място, а UV радиацията е убила 18 960 души чрез немеланомен рак на кожата, сочи докладът.

„Бедните работници, тези които се трудят в неформалната икономика, сезонните работници и служителите в микро и малки компании ще са най- заесгнати“, според доклада.

"Бедните работници, тези, които се трудят в неформалната икономика, сезонните работници и служителите в микро и малки компании ще са най-засегнати", според доклада.

В някои случаи самите технологии, предназначени да забавят изменението на климата, като слънчеви панели и литиево-йонни батерии за електрически превозни средства, могат да създадат нови опасности, тъй като съдържат токсични химикали.

МОТ планира голяма среща през 2025 г. на представители на правителството, работодателите и работниците, за да предостави политически насоки за опасностите от климата.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как глобалното затопляне застрашава милиони работници по света?

Глобалното затопляне за първи път премина ключовия праг от 1,5°C за една година

Как корабоплаването ще реши проблема с емисиите си?

Защо изменението на климата може да унищожи британската бира?

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.79731
 • GBP
  1
  2.29881
 • JPY
  100
  1.14685
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички