Екстремните метеорологични условия вредят на икономиката и застрашават милиони работници по света


Екстремните метеорологични условия вредят на икономиката и застрашават милиони работници по света
Снимка: iStock

3024

Европа беше обхваната от тежки горещи вълни през лятото на 2022 г., придружени с горски пожари, суши и смъртни случаи, доказващи това, което много вече знаят – екстремните метеорологични условия могат да имат опустошителни последици за света, пише СNBC.

По отношение на температурите през по-топлите месеци, развитието изглежда е еднопосочно.

Метеорологичната служба на Обединеното кралство прогнозира, че до 2070 г. летата в страната ще бъдат с между 1 и 6°C по-топли и с до 60% по-сухи. Глобалните горещи вълни, свързани с изменението на климата, вероятно ще се увеличат, предвиждат от метеорологичната служба. Тази седмица службата обяви, че миналият месец е бил най-горещият юни в историята на Обединеното кралство.

През май 2023 г. Световната метеорологична организация предупреди, че има 98% вероятност следващите 5 години да бъдат най-топлите в историята. Последствията от една по-топла планета ще бъдат многостранни и ще засегнат милиарди хора и техния труд.

Доклад на Института на машинните инженери (IMechE) очертава как работещите могат да бъдат засегнати от покачването на температурите.

„Има цял набор от проблеми, освен хората просто да се уморяват и изтощават, и да не могат да се съсредоточат върху задачите, които се опитват да свършат“, отбелязва Тим Фокс, водещ автор на доклада, пред СNBC. Това включва „по-висок потенциал за инциденти, тъй като когнитивното мислене на хората не е така остро, колкото би било по принцип“, допълва той.

„Проблемите, свързани с производителността, се отнасят и за оборудването, съоръженията и сградите. Прегряването води до загуба на икономическа производителност и оказва влияние върху националната и международната икономика“, каза Фокс.

Икономическите загуби, дължащи се на топлинен стрес на работното място, през 1995 г., се оценяват на 280 млрд. долара, посочи ООН. Предвижда са да нараснат до 2,4 трлн. долара през 2030 г., като въздействието на увеличаващите се температури ще се усети в страните с по-нисък среден и нисък доход.

Доклад на Международната организация на труда (МОТ), публикуван през 2019 г., сочи кои сектори вероятно ще понесат тежестта на покачващите се средни температури. Очаква се работещите в строителството и селското стопанство да са най-засегнати, със съответно загубени 60% и 16% от работните часове заради топлинния стрес през 2030 г.

Други работни места на открито също могат да бъдат засегнати. В интервюто си Фокс очертава потенциалните предизвикателства, пред които са изправени работниците в петролни рафинерии, газови заводи и химически предприятия.

Всички горепосочени роли, казва той, включват „доста голяма външна дейност“, като работниците би трябвало да носят предпазващо облекло заради естеството на тяхната работа. То може да бъде доста тежко за носене и запарващо, дори при студено време.

Заводите са друга сфера, за която възникват тревоги. Фокс отбелязва, че сгради от този тип не са специално проектирани за справяне с топлината. „Те са пълни с оборудване, което генерира много топлина и е много трудно за фабрики и големи складови сгради да се охлаждат пасивно“, отбелязва той. По думите му офис сгради в страни с умерен климат, като Обединеното кралство, „могат да станат доста горещи“, защото няма достатъчно климатици.

Справяне с проблема

Ситуацията като цяло изглежда тежка. За мнозина подготовката и адаптацията ще бъдат от решаващо значение.

Институтът на машинните инженери посочва, че това ще включва промени в дизайна и инфраструктурата на сградите и други физически активи и системи, както по отношение на вече съществуващите, така и на тези, които тепърва ще бъдат построени или проектирани. Това ще засегне всички сгради, плюс тези за образование, отдих и офис цели.

В изявление, публикувано заедно с доклада през април, организацията заяви, че настоява и за спешна актуализация на „указанията, свързани с въздействието на топлината върху работната сила“, така че фирмите да могат да изготвят планове и да въвеждат промени в работната си среда.

В други части на света се правят планове да се забрани работата при твърде високи температури.

През май министърът на труда и социалната икономика на Испания, Йоланда Диас, написа в Twitter, че ще бъде забранено извършването на „определени работни дейности през светлата част на деня“ при екстремни температури.

По думите ѝ забраните ще влизат в сила, когато Държавната метеорологична агенция, издаде „червени“ или „оранжеви“ предупреждения за времето.

Позовавайки се на испанското министерство на труда, Reuters отбелязва, че ходът ще засегне сектори като селското стопанство и уличното почистване. Според информационната агенция през лятото на 2022 г. уличен метач в Мадрид е починал от топлинен удар.

Профсъюзите също имат твърда позиция, когато става дума за работа в екстремни условия.

Британският синдикат Unite подчертава колко са важни адекватната вентилация на вътрешните работни пространства, осигуряването на сенници за работниците, изложени на пряка слънчева светлина, и спирането на всякаква работа при екстремни температурни условия.

Сред широкия спектър от необходими действия Фокс открои важността на дизайна за създаване на безопасна и удобна работна среда при оо-горещо врем.

Той призовава за изцяло нов подход към охлаждането, който да не разчита на използването на климатици, тъй като имат сериозен отпечатък върху околната среда. „Трябва да проучим по-традиционни решения за естествена вентилация, като използване на сянка и вътрешни дворове“, заяви експертът.

„Ако не се направи нещо в следващите години и десетилетия, икономическото въздействие от по-екстремните горещи вълни и цялостното повишаване на сезонните температури ще се засили“, предупреждава Фокс.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

2 млрд. души по света са застрашени от смъртоносни жеги в следващите десетилетия

Светът е на прага на най-горещия период в историята си

Европа се затопля два пъти по-бързо от останалия свят

До 100 г. климатът в България ще стане като в Африка

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички