И чужди търговски организации се обявиха против данък "вредни храни"

И чужди търговски организации се обявиха против данък вредни храни
Източник: Thinkstock/Guliver

Обявеният като проект от здравното министерство данък "обществено здраве" предизвика реакция на чуждестранни икономически субекти. Става въпрос за Американската търговска камара в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара и Гръцкият бизнес съвет в България.

Всички те се обединиха в подкрепа на българския бизнес и становището му от вчера (28 октомври) срещу въвеждането на данък "обществено здраве", припомня Actualno.com.

Аргументите

Готвените законодателни промени ще засегнат най-рисковата група в обществото – хората, за които разходите за храна и напитки представляват над 50% от разполагаемия доход и са най-чувствителни към цените на продукти в ниския ценови сегмент. Водещите причини за затлъстяване в България са липсата на хранителна култура и невъзможността на хората с най-ниски доходи да се хранят правилно, върху което планираните мерки няма да имат ефект, твърдят чуждите бизнес организации.

И в момента българският потребител има всички предпоставки да направи своя информиран избор. Производителите на храни и напитки точно и коректно поставят на всяка опаковка калорийното съдържание, съдържанието на захари, сол, трансмастни съставки и всеки консуматор може да вземе решение за личния си хранителен режим и предпочитания, припомнят организациите.

Конкретно към Бойко Борисов, камарите се обръщат с призив да се вземе предвид "сивата икономика". Чуждите организации са убедени, че данъкът няма да постигне прокламираната цел за повишаване на общественото здраве и затова са готови да участват в "широко обществено обсъждане" как да се постигне промяна на хранителните, двигателните и спортни навици на българското население.

Позицията на Москов

Здравният министър Петър Москов заяви днес, че приходите от налога ще се ползват за ремонт на спортни площадки в училищата, за качествено хранене на децата в училище, както и за профилактика. Той отново приведе за пример Унгария, в които има такъв данък, показва, че след въвеждането на данъка има спад с 27% на потреблението на храни с вредни съставки, а 40% от унгарската индустрия е направила по-ниско съдържанието на вредни съставки в храните и в резултат на това се е освободила от плащането на данъка. Според Москов в Унгария първоначално били загубени 900 работни места за година, но след това били възстановени.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.