Бисквитите поскъпват с левче, ако данъкът за вредните храни се приеме


Бисквитите поскъпват с левче, ако данъкът за вредните храни се приеме
Снимка: Getty Images / Guliver

2290

Ако данъкът за вредните храни се приеме, четири вида групи храни и напитки ще бъдат облагани допълнително. Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог. Това стана ясно на пресконференция на министъра на здравеопазването Петър Москов и на спорта Красен Кралев, посветена на законопроекта.

Различните видове храни и напитки, които имат доказан вреден ефект, ще бъдат обложени с косвен данък, обясни Москов. Скалата на допълнителното облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Най-сериозно поскъпване с близо 80% очаква потребителите на имитиращи млечни продукти. Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре. Ще се облагат още чипсове, снаксове, сухи супи, шоколади, сладоледи. Бисквитите с вредни вещества пък ще поскъпнат с около левче.

"Първата причина за облагане е сол над 1 грам на 100 грама от тези бисквити. Ставката е 1,55 на килограм. Втората причина за облагане може да бъде над 25 грама захар на 100 грама продукт. Там ставката е 81 стотинки на килограм за захарта. Третата причина за облагане на тези бисквити може да бъде частично хидрорафинирано растително масло. Там няма прах – или го има, или го няма. Това всъщност пълни артериите ни с холестерол. Така ставката, събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС, прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити, съдържащи тези вредности, 97 стотинки", заяви Москов, цитиран от националното радио.

Въпреки че пържените картофи се считат за една от най-вредните храни, не във всички случаи ще има поскъпване заради данък "вредни храни".

"Въпросът е в какво те биват пържени, тези пържени картофи. В единият случай, когато вие пържите в частично хидрорафинирано растително масло, вие получавате данъчна ставка, която се явява 1,12 лв. за порция. Ако те са пържени в олио, както, примерно, баба ми, предполагам, ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка", допълни здравният министър.

Хлябът, млечните продукти, плодовете и зеленчуците няма да се облагат с данък. Няма да поскъпват и соковете, които са над 40% натурални.

Очакваните постъпления в хазната ще бъдат 150 милиона лева годишно, които ще бъдат изразходвани целево – за физкултурни салони, подобряване на храненето в училищата или за профилактика.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички