Всяка година в България се изхвърлят 670 хиляди тона годна за консумация храна


Всяка година в България се изхвърлят 670 хиляди тона годна за консумация храна
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2786

Макар че всеки пети българин живее под прага на бедността, у нас всяка година се изхвърля огромно количество годна за консумация храна. Парадокса разкри изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.

По думите ѝ това е световна тенденция. "Съществува една необяснима за мен диспропорция. Въпреки че се произвежда огромно количество храна, една трета от която никога не се консумира, тя се унищожава, защото е свръхпроизводство, над 800 милиона души по цял свят все още изпитват недостиг на храна и дори хронически гладуват", заяви Миланова пред БНР.

България не прави изключение от общата тенденция, призна тя и посочи, че у нас годишно се изхвърля 670 хиляди тона годна за ядене храна. Тя каза още, че се работи по законови предложения, които да позволят даряването на храна да не се облага с данък.

"Разбираме съображенията на министъра на финансите и неговите опасения, че ако изцяло бъдат освободени даряваните храни от ДДС, това би създало възможности за лоши практики и източване на ДДС като приход в бюджета. По тази причина ние предлагаме два лимита. Единият е свързан с това да бъде освобождавана единствено храна, чийто срок на годност скоро ще настъпи, т.е. тази, която е в риск да бъде бракувана и унищожена, нея да спасим и разпределим сред нуждаещите се хора. Вторият лимит е свързан с това да бъде освободен само определен дял от даренията на дадена компания. Това се отнася за 0,5% от годишния оборот на дарителя", каза още Миланова.

Днес, на 16-и октомври, се отбелязва Международният ден на прехраната.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички