Въвеждат контрол върху онлайн търговията с храни


Въвеждат контрол върху онлайн търговията с храни
Снимка: БГНЕС

2000

Предстои да бъде въведен контрол върху интернет търговията с храни. Това заяви земеделският министър Десислава Танева. Всеки обект, който иска да продава и по интернет, ще бъде вкаран в регистър, проверен и само тогава ще получи разрешение, предвижда изцяло нов закон за храните, който в момента се пише от експерти.

“Трябва да сме сигурни, че онлайн търговците имат система на работа, която да гарантира безопасността на потребителите”, обясни Танева пред "24 часа". Според нея въвеждането на контрол в тази област е задължително, защото продажбите на храни по интернет заемат все по-голям дял от пазара. Например само в София има стотици пицарии, които предлагат продуктите си онлайн, но при какви условия се приготвят и пренасят храните, не е ясно.

Всъщност въвеждането на правила за онлайн търговията с храни е нещо ново и за Европа. В тази област няма общо законодателство на ЕС, а и национално в повечето страни членки.

За първи път в новия закон за храните ще бъдат включени и изисквания към транспортните средства за месо, мляко, хляб и т.н. В момента производителят и продавачът подлежат на контрол, но не и начинът, по който стоката се доставя. Затова и често например хляб се кара в бусове със съмнителна чистота или дори с пригодени леки коли тип баничарки.

Другата нова област в закона ще е регламентирането на продажбите на хранителни добавки, обясни министър Танева. Те вече са огромен пазар, който на практика не се контролира. Дори често хранителните добавки се изписват от личните лекари при лечението на различни заболявания. Затова и ще подготвим заедно с колегите от Министерството на здравеопазването правила за предлагането на хранителни добавки, обясни Танева.

Причината да се пише изцяло нов закон пък е, че сегашният е от далечната вече 1999 г. и не отговаря на съвременните условия. Досега той е променян над 30 пъти.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички