Москов: Бюджетът на Здравната каса е в окончателното си изготвяне


Москов: Бюджетът на Здравната каса е в окончателното си изготвяне
Снимка: БГНЕС

2948

Проектобюджетът на НЗОК е в окончателното си изготвяне за внасяне в НС и всичко това е ясно остойностено. Когато стартирахме миналата година, много хора казваха, че така заложеният бюджет на НЗОК щял да доведе до минимум 250 млн. дефицит. В средата на годината стана 120 млн., преди 2 месеца беше 70 млн. Сега някои хора се обаждат и твърдят, че ще бъде 40 млн. лв. От печалбите на фармацевтичните фирми в бюджета на Касата ще бъдат върнати около 44 мл. лв. за тази година. Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти.

Той коментира и предложения от него данък за вредните храни. "Сериозен процент от приходите от данъка ще отидат за реформулиране на начина, по който се хранят децата в училище", каза Москов, цитиран от БГНЕС.

„Ще сме щастливи в момента, когато приходите от този данък са 0, защото това означава, че моделът ни на хранене ще е променен, а индустрията ще е реформулирала рецептите си, за да падне доказаното количество вредни съставки в храната под нивата, облагани от данък”, добави той.

Днес Москов откри Циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици за нуждите на УМБАЛ „Александровска“. По този повод той заяви-„ Много хора за изследвания, свързани с лъчетерапия и радиохирургия до този момент ходеха навсякъде по света. Сега те ще остават да бъдат лекувани тук от български специалисти, които са също толкова качествени, колкото другите”.

Запитан обаче как ще бъдат обезпечени тези високи технологии от бюджета на НЗОК догодина след като се предполага, че Касата отново ще е с недостиг през 2016 г., здравният министър подчерта, че не се предполага такова нещо и апаратурите са остойностени в момента.

 

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички