Крумова: Няма да се взимат книжките на шофьорите над 60 г.

Крумова: Няма да се взимат книжките на шофьорите над 60 г.
Източник: БГНЕС

В момента няма официално предложение за въвеждане на тестове за шофьорите над 60 години. Не става въпрос и да се въвеждат допълнителни тестове извън изискването за определено здравословно състояние, за да имаш шофьорска книжка, което важи и сега. Единствено сме обсъждали проверка да има по-често – не на 10 години, както е сега. Това заяви Малина Крумова, председател на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Крумова уточни, че в Дания и Швеция имало практика за по-често тестване на способността да си шофьор. Тя добави, че се правел комплексен анализ – за мерки, с които да се намали смъртността по пътищата. Категорично не става въпрос за отнемане на книжки, създава се истерия, подчерта Крумова, но не каза дали идеята да има по-често "доказване" дали можеш да си шофьор може да се превърне в предложение и след това в норма за всички възрастови групи, не само за най-възрастните.

Не искаме да сваляме от колите хората, които могат да шофират, защото могат да изберат по-опасни начини за придвижване – с велосипед или пеша, а статистически това е доказано, че е по-опасно за по-възрастните, обясни Крумова.

На въпрос дали ще има проверки на други места, извън Своге, дали асфалтовите смески на пътищата са безопасни, председателят на 12-тата държавна агенция за пътна безопасност не каза, че нейното ведомство ще проверява, а заговори за по-сериозна нормативна рамка за одит. Няма такива специалисти (бел. ред. – за качеството на пътната настилка), които да влизат в комисиите за приемане на обектите – те оценяват само по документи, стана ясно от думите на Крумова пред Нова телевизия.

Малина Крумова обясни, че иска да бъде променена методиката за установяване на рискови пътни участъци, като вземат предвид много компоненти – както брой катастрофи, така и пътна настилка, но и други елементи.

Същевременно Крумова не се съгласи, че кръговото кръстовище е панацея да се намали рискът от катастрофи. Изключително важно е да разгледаме проблема с войната по пътищата комплексно, подчерта тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.