Трябва ли шофьорите над 60 години да минават тестове?


Трябва ли шофьорите над 60 години да минават тестове?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2958

Безспорно са нужни медицински прегледи за психологическите и физическите качества на водача. В концепцията, през последните 30-40 години, се смени ролята на мястото на рефлекса и на разума. Важното е не да имаш най-великия рефлекс, а да имаш най-правилната оценка на пътната ситуация, за да не попаднеш в нея и да се наложи да се използва този рефлекс. Това коментира експертът по пътна безопасност и пътища и преподавател в УАСГ проф. Румен Миланов относно това дали шофьорите над 60 години трябва да полагат допълнителни тестове.

Според него към подобно предложение трябва да се подхожда с резерви.

„Аварийността на шофьори в тази възрастова група е сравнително ниска. Най-високата аварийност на пътя идва от пешеходците на тази възраст”, посочва Миланов пред Нова телевизия.

„Тази категория водачи имат зад гърба си опит от около 40 години. Кой е по-опасен – този , който има дълъг стаж или този, който току-що е получил шофьорска книжка”, запита още той.

Според Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи не трябва да се генерализира определена група от хора.

„Въпреки това, действително има някакви последствия с напредване на възрастта. Обикновено, те са свързани с притъпяване на сетивата, време за реакция, време за взимане на решения ”, посочва той.

По думите му трябва да има тест и то не само за хората над 60 години, а за всички. „И здравословно и всякакво състояние на хората се променя през годините. Не казвам, че така ще се решат проблемите с пътната безопасност в България, но в тази идея има резон”, посочва още Тодоров.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички