Манолова: Ученици от техникуми биха направили по-добре системата за е-винетките


Манолова: Ученици от техникуми биха направили по-добре системата за е-винетките
Снимка: БГНЕС

3252

Правото на добро управление на гражданите от страна на администрацията е драстично нарушено. Нещо повече – става въпрос за безхаберие и некадърност. Не е нормално България, която се слави с IT специалистите си, да се подготвя една година с тази система за електронните винетки и да има такъв провал при старта. Ако бяха се обърнали към учениците от някои от професионалните техникуми и гимназии, те щяха да изработят този проект и системата да тръгне. Така картинно описа нещата с електронните винетки омбудсманът Мая Манолова.

Според омбудсмана е абсурдно да се обяснява как системата работела. Тя призова държавата да се въздържа от санкции заради електронните винетки не само до 15 януари. Ще изпратя съответните препоръки до МРРБ и АПИ – да няма санкции, докато системата не заработи безупречно, подчерта Манолова пред Нова телевизия.

По вечната тема – с цената на питейната вода, Манолова беше категорична, че увеличението на цената не довело до по-добра услуга. Затова задавам този въпрос от името на хората на институциите и отговор няма, уточни тя. И беше категорична – законът е написан така, че да защитава ВиК дружествата. Подготвям конституционна жалба срещу текстове в закона – за единната цена на водата в рамките на една територия. Не се държи сметка за инвестицията, за качеството, дали доставката се прави гравитачно, изброи Манолова защо законът е лош. За пример Манолова даде Шумен, където водата от Нова година стана най-скъпа – 3,40 лева на кубик, а качеството е много лошо. В четвъртък, 10 януари, в Шумен ще има обществено обсъждане.

Що се отнася до водата, в село Рибново от четири дни няма вода и вече там има протест - защото тръбата не е под земята, а над нея и е замръзнала. Хората се опитали да размразят водопровода с огън, но нищо не се получило. Има призиви да се спре да се плаща на ВиК дружеството, което е общинско. Кметът на Рибново подкрепя идеята, защото ВиК не осъществява поддръжка.

Манолова обяви, че още днес (8 януари) ще подаде конституционна жалба срещу новия Закон за горивата. Тя определи влизащия сега закон като "тежък удар" срещу малките търговци на горива. Според омбудсмана в закона има невъзможни условия за изпълнение от по-малки търговци – големина на склад (бел. ред. – 10 000 бутилки газ), обезпечение с капитал (бел. ред. - поне 20 000 лева гаранция за всяка бензиностанция). Освен това, по думите на Манолова законът удрял по живеещи в по-малки населени места, защото там големите вериги нямали интерес да правят бензиностанции.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички