Експерт: Очаквайте още изненади с тол системата


Експерт: Очаквайте още изненади с тол системата
Снимка: БГНЕС

3531

Очаквайте в рамките на годината нови изненади по отношение на работата на тол системата, каза IT специалистът и блогър Иво Мирчев пред националното радио.

„Първият модул от тази система – електронните винетки, не работи. Сега започва по-интересното. Очаквайте в рамките на годината нови изненади по отношение на работата на системата. Очевидно се пръскат изключително големи суми за тази система и въпреки това тя дори не работи. Според мен тол системата за товарните автомобили няма да работи коректно. Все още няма връзка между полицията и системата за винетките. В момента ако полицай ви спре на пътя, той няма как да провери дали имате електронна винетка, не се знае и това кога ще стане въобще“, обясни той.

По думите му фирмата, разработила системата за електронните винетки, има сериозна вина за случилото си, но по-сериозната вина е на държавата, АПИ и съответното министерство.

Останаха доста неотговорени въпроси. Един от най-важните – какви са загубите, които ще понесе бюджетът от нефункционирането на системата. Другият важен въпрос – какви проверки и последствия ще има за отговорните за този провал длъжностни лица. Тези оставки – това са редовните бушони. Големият проблем в системата се прикрива с оставки на хора на по-ниски нива“, изказа мнение Мирчев.

Той определи като манипулация от страна на АПИ обясненията, че когато толкова голяма система тръгва, е нормално да има спънки и трябва да мине определен период, за да се наместят нещата. Системата използва налична информация, подчерта той и обясни, че единственото, което се е искало, е тази информация да бъде свързана помежду си:

„Тази система не е нищо особено. Един от много важните въпроси, на който няма отговор – колко е платено за нея. Убеден съм, че са платени стотици хиляди, а това е система, която се изгражда буквално за няколко месеца с доста по-малка инвестиция. Подозирам, че българските граждани ще останат в абсолютно неведение по отношение на реалната стойност, платена за системата. Тя ще бъде скрита в тези 180 млн., които бюджетът е платил за тол системата“.

Иво Мирчев очаква, че фирмата ще бъде освободена частично от отговорност. Според него цялата тази ситуация поставя въпроса за обществените поръчки и начина, по който те работят:

„Ако една фирма иска да спечели обществена поръчка, тя трябва да даде съответния подкуп на съответното място. Тя няма никакъв стимул да завърши проекта качествено в срок, тъй като тя знае, че хората, които я контролират, са получили пари от нея и те имат стимул тази фирма да продължи да работи с тях. Това е една от причините системата с винетките да претърпи това фиаско“.

Томислав Дончев трябва да поеме пряка отговорност за електронното правителство, смята Иво Мирчев.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички