Парламентът прие мерки за свиване на административната тежест


Парламентът прие мерки за свиване на административната тежест
Снимка: БГНЕС

2434

Депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за опазване на околната среда, целящи намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Вносител на законопроекта е Министерски съвет, но част от предложенията идват от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), предаде БГНЕС.

Най-общо промените водят до намаляване на общия брой изискуеми документи и опростяване на процедурите по взаимодействие с администрациите, с оглед постигане на облекчения за гражданите и бизнеса.

Урежда се възможността за обединена процедура при инвестиционно предложение, подлежащо на задължителна оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), комплексно разрешително или доклад за безопасност при предприятие с висок рисков потенциал.

Тази процедура се провежда при поискване от възложителя, а възможността е обсъждана с работодателските организации на дискусии и „кръгли маси”. Сега всяка от процедурите е от порядъка на 6 месеца, а с обсъжданията и съгласуванията времето за трите процедури може да надхвърли 2 години.

Вносителите се надяват при обединената процедура срокът да се намали значително, само с едно обществено обсъждане и само една възможност за обжалване.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички