Превозвачи се заканиха да не пускат гръцки стоки у нас при евентуална блокада на границата


Превозвачи се заканиха да не пускат гръцки стоки у нас при евентуална блокада на границата
Снимка: БГНЕС

2254

Не сме сигурни дали гръцките фермери ще затворят гранични пунктове. Затова и предупреждаваме, също и чрез гръцките медии, че ще предприемем реципрочни мерки – затваряне на граничните пунктове. Снощи взехме решение да призовем всички останали организации, а нашите членове са готови – няма да допуснем нито един килограм гръцка земеделска продукция в България. Това се закани председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Арабаджиев предупреди българските търговци, които имат взаимоотношения с гръцки фермери, да следят постоянно какво ще се случва и да се подготвят. Той призна, че миналата година превозвачите пускали гръцката продукция и чак на края на поредната драма със затварянето на границата имало вече спирания.

Предположенията са, че ако има блокада на границата, ще се случи в седмицата 23 – 27 януари. До момента официално съобщение за готвен протест от страна на гръцките фермери протест няма.

Този път изглежда са взети необходимите мерки от г-н Арабаджиев, но двете правителства „отсъстват” при наличието на конкретен проблем за бизнеса, включи се пред Нова телевизия и гръцкият бизнесмен д-р Йоахим Каламарис. Той се оплака, че през миналата година имаше съвместно заседание между двете правителства и не е станало ясно какво конкретно са се разбрали, за да не се повтарят граничните драми. Ципрас каза тогава, че поема ангажимент блокадата на фермерите да не се повтарят, уточни Арабаджиев.

Според сметки на Красимир Лалов, председател на Националното сдружение на българските превозвачи, за 20 дни блокада превозвачите биха загубили 12-15 млн. евро, но точна статистика няма. Припомняме, че миналата година горе-долу толкова време трая гръцката блокада на границата.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички