Ципрас ще разговаря с протестиращите фермери в понеделник


Ципрас ще разговаря с протестиращите фермери в понеделник
Снимка: Getty Images/Guliver

2444

Гръцкият премиер Алексис Ципрас ще проведе среща в понеделник с протестиращите в страната земеделци, съобщава МИА.

„Почти всички комитети за координация на земеделците са информирани за срещата и повечето от тях отговориха позитивно. Очакваме от другите комитети да назначат свои представители“, заяви министърът по регионалното развитие на Гърция Евангелос Апостолу. Той също допълни, че властите са отворени за диалог с протестиращите.

В момента се очаква реакцията на земеделците, които блокират не само контролно-пропускателните пунктове на границите на страната, но и много ключови магистрали, свързващи южните и северните й части.

От своя страна български превозвачи също блокираха граничните пунктове на южната ни граница. Парламентът пък прие единодушно декларация във връзка със задълбочаващата се криза.

Част от мотивите към декларацията гласят, че сме свидетели на задълбочаваща се криза на границата с Гърция, предизвикана от блокадите на гръцките фермери. „Тези незаконни действия водят до значителни преки и косвени загуби за икономиката ни. Бездействието на гръцките власти за нормализиране на пропускателния режим показва системен проблем, който следва да се разглежда не само на двустранно ниво, но и в рамките на членството в ЕС на двете държави”, се посочва още в мотивите й.

Не на последно място се изтъква, че блокадата на границата и действията на гръцките протестиращи и бездействието на гръцкото правителство поставят въпроса за нарушаване на правото на ЕС.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички