Студовете ще се отразят негативно на реколтата от пшеница

Студовете ще се отразят негативно на реколтата от пшеница
Източник: Getty Images/Guliver

Суровата зима ще се отрази негативно на тазгодишната реколта от пшеница (soft wheat) в редица европейски страни, сред които и България. Това се казва в доклад на Strategie grains - френска консултантска компания, специализирана в агроикономически доклади и анализи, съобщава ClubZ.

Студеното време през януари ще нанесе поражения върху зърното. Затова експертите очакват с 1,2 млн. тона по-малко пшеница в Европейския съюз или общо 143,8 млн. тона. Въпреки това реколта 2017 ще е с 6% по-висока от тази през миналата година (135,9 млн. тона), когато добивите във Франция (основeн европейски производител) бяха много ниски.

Най-засегнатите страни от ниските температури ще са в Източна Европа - прогнозната реколта в Чехия, Словакия, Литва, Полша, България и Румъния е намалена с общо 1 млн. тона.

"Очаква се пшеницата да бъде напълно унищожена на места, а като цяло добивите да са по-ниски. Унгария вероятно ще бъде най-засегнатата страна, тъй като снежната покривка, която предпазва житото от измръзване, беше много ниска там", се казва в доклада.

През 2016 г. реколтата от пшеница в България беше рекордно висока за последните няколко десетилетия - общо 5,6 млн. тона. Средният добив за страната беше 494 кг/дка.

Новият студен фронт, обхванал Централна Европа в последните дни, е възможно да нанесе още поражения по зърното.

Реколтата от ранен ечемик в ЕС също се очаква да пострада от студената зима, но това ще се компенсира от повечето засети площи с късни сортове, прогнозират от Strategie grains.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.