Все повече са необитаваните имоти в центъра на София


Все повече са необитаваните имоти в центъра на София
Снимка: БГНЕС

4698

Необитаваните жилища в центъра на София се увеличават. В определени сгради делът им надминава 60%. Това показват данните на агенцията за недвижими имоти "Имотека". 

Тези апартаменти са извън пазара на недвижими имоти и това се отразява негативно не само на съотношението търсене -предлагане, но и състоянието на сградния фонд и облика на града, предупреждават брокерите. "Именно "тъмните прозорци" ще определят бъдещето на пазара в централните райони на столицата", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека", част от холдинга AG Capital.

Затруднява се събирането на входни такси и суми за ремонти, защото реално живущите в сградата трябва да плащат дела на отсъстващите собственици.

В същото време стойността на един амортизиран имот в рушаща се сграда няма как да се покачва, предупреждава агенцията за недвижими имоти.

Пустеещите апартаменти най-често са наследени от хора, които разполагат със собствено жилище и или изчакват още по-високи цени, за да продават, или не могат да се споразумеят със сънаследниците. Друг често срещан случай е собствениците да са заминали да работят и живеят в чужбина, без да са сигурни дали ще се върнат или не.

Едновременно с това търсенето в центъра на града става все по-силно заради интереса на инвеститори към краткосрочно отдаване под наем чрез платформите Airbnb и Booking.com. В интересните за отдаване райони апартаментите имат много висока ликвидност и бързо намират купувачи, са наблюденията на "Имотека". Освен това заради туристите инвеститорите имат мотив да поддържат и входа, и фасадата на имотите.

Най-атрактивните райони за краткосрочен наем бул. "Витоша", Петте кьошета, НДК, Малките пет кьошета, площад "Света Неделя", бул. "княз Александър Дондуков", площад "Възраждане", СУ "Св. Климент Охридски", бул. "Христо Ботев", площад "Независимост", ул. "ген. Йосиф Гурко", бул. "Цар Освободител".

Още от Имоти


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички