"Булгаргаз" обяви търг за покупка на 550 млн. куб. м втечнен газ за зимата


"Булгаргаз" обяви търг за покупка на 550 млн. куб. м втечнен газ за зимата
Снимка: LNG Industry

4451

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" обяви търг за покупка на втечнен природен газ, съобщиха от компанията. До 18 август ще се търсят общо 5,5 млн. MWh или около 550 млн. куб. метра суровина за периода октомври – декември 2022 г. с място за разтоварване – гръцкия терминал за регазификация Ревитуса. Търсеното количество за октомври е 1.5 млн. MWh, а за следващите два месеца съответно по 2 млн. MWh. Щабът обяви търг за нови танкери, без да знае колко газ е вече осигурен

От газовия доставчик посочват, че оферти могат да се изпращат както за целите месечни количества, така и за частични доставки. Предлаганите цени трябва да са реферирани към съответната цена за месеца на нидерландската борса TTF с включена отстъпка или към тази на американския газов център "Хенри хъб". В офертата трябва да са включени и разходите за регафификация.

Кандидатите трябва да приложат към офертите си техническа спецификация за качеството на втечнения газ и дали може да възникнат допълнителни разходи при осъществяването на доставката. "Булгаргаз" уточнява, че ако не са посочени такива, ще се приеме, че всякакви непредвидени в офертата разходи ще бъдат за сметка на продавача. България ще получи още 7 кораба евтин втечнен газ от САЩ

Офертите ще се приемат до 12:00 часа на 18 август и валидността им ще е до 17:00 часа на същия ден.

Припомняме, че в края на юли Министерството на енергетиката предложи сключване на договор за 7 танкера с втечнен природен газ, които да подобрят енергийната сигурност на България. Въпросната оферта на американската компания Cheniere за 7-те кораба, които са около 700 млн. куб. метра, е валидна до 18 август. Преди ден енергийният министър Росен Христов заяви, че е поискано удължаване на срока ѝ, за да се осигурят слотове за разтоварването на танкерите, като не посочи дали искането е било прието. Ще ни стигнат ли 7-те танкера с втечнен газ и фалира ли "Булгаргаз"?

Ако бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, той ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал на Ревитуса не по-късно от 20 септември 2022 г. Ако държавният доставчик не осигури такива слотове, договорът ще освободи от задължения страните по него.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газова криза: Имаме газ до края на септември, положението с доставките е критично

Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

Кога ще падне цената на газа и кога ще потече азерски газ по интерконектора - отговорите на властта

"Булгаргаз" продава руски газ през посредник, слага ни 20 евро надценка

Можем ли да избегнем газова криза без руски газ?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички