Фирми ще трябва да връщат финансова помощ при неефективни проекти


Фирми ще трябва да връщат финансова помощ при неефективни проекти
Снимка: БГНЕС

1777

Бенефициентите по оперативна програма "Иновации и Конкурентоспособност" ще трябва да възстановят от 5% до 25% от получената безвъзмездна финансова помощ спрямо индикатори за изпълнение на проектите. Това обясни министърът на икономиката Божидар Лукарски, предаде БГНЕС.

Насоките за кандидатстване по процедура "Подобряване на производствения капацитет в малките и средни предприятия" бяха представени от Лукарски и екипа му, като ще бъдат подложени на обществено обсъждане преди стартиране на програмата.

Индикаторите за изпълнение на даден проект ще бъдат четири - вътрешна норма на възвръщаемост, нарастване на производството, увеличаване на приходите от износ и повишаване ефективността на разходите. Спрямо тези критерии ще се изисква възстановяване от 5% до 25% на стойността на помощта, обясни Лукарски. Управляващият орган ще посочва индикативните стойности и ако те не бъдат постигнати поне на 75%, е предвидена скала, по която пропорционално ще бъде връщан размерът на помощта.

Това не е санкция, а поощряване на кандидатите и досега не е имало механизъм, по който да се връща стойността, обясниха от министерството. Предвидени са обстоятелства от извънреден характер, при които няма да се изисква възстановяване на помощта.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 млн. евро. Минималният и максималният размер на проектите по процедурата в зависимост от категорията предприятие са както следва: за микро предприятия между 100 000 и 500 000 лв., за малки между 200 000 и 750 000 лв., а за средни между 300 000 и 1 000 000 лв, обясни Лукарски.

"По процедурата е предвидено изцяло електронно подаване и оценка на проектните предложения, което ще се извършва чрез Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Критериите и методологията за оценка на проектните предложения са изготвени по начин, който да гарантира максимална обективност и балансираност между оценката на състоянието на предприятието към момента на кандидатстване (на база историческите данни на кандидата за предходните три години) и оценката на очаквания ефект от изпълнение на инвестицията, представен в изисквания за целта бизнес план", каза още той.

Според Лукарски за първи път се въвежда безпристрастност без субективизъм и прозрачност, като критериите се подлагат на обществено обсъждане. "За първи път имаме количествено измерими критерии за сметка на качествени такива, които въвеждаха субективизъм. Имаме вече обратна информация от страна на консултанти, които са недоволни от това, че субективизмът е сведен до минимум", каза министърът

От представените критерии стана ясно, че фирми, които са печелили европейско финансиране в предишния програмен период ще получават по-малко точки, в сравнение с нови фирми. "Те ще имат право да кандидатстват, но в зависимост от това колко проекта и на каква стойност са осъществили, толкова по-малко точки ще получават", обясни Лукарски. Идеята е да се дадат насоки за развитие на бизнеса, който да се развива впоследствие, тъй като не може да се разчита само на европейски грантове, подчерта той.

Лукарски цитира следната ситуация, при която единствен бизнесмен казва - "аз закупих съоръжения с пари по оперативната програма в предишния период, а сега ще кандидатствам, за да си ги обновя". "Идеята не е това - идеята е като вземете грант да си развиете бизнеса, така че да си купите новите машини с печалбата, за която ви подпомогнала Европа", настоя икономическият министър. Именно поради тази причина се въвеждат тези критерии за точкуване и такава е идеята на тази оперативна програма в европейски мащаб, каза той.

Това решение е на база препоръка от сертифициращия орган, който е установил концентрация на помощ в ограничен кръг от компании, съобщиха от министерството. Идеята е да се даде възможност на нови фирми да получат достъп до програмата и поради тази причина са предвидени допълнителни точки за онези бенефициенти, които за първи път кандидатстват.

Допълнителни точки ще получават и фирми, които кандидатстват за проекти в Северозападния район на България. Това също е в резултат на европейска директива, която цели подпомагането на Северозападния район като един от районите в най-тежко икономическо състояние в Европа

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички