Управляващите гарантираха повече пари за премии на чиновниците


Управляващите гарантираха повече пари за премии на чиновниците
Снимка: БГНЕС

2626

Чиновниците си осигуриха пари за премии от икономисаните заплати на незаетите щатове. Финансовото министерство иска от всяко министерство и държавна агенция да заделят резерв, равен на средствата, необходими да покрият средната основна месечна заплата за степен 2 на съответното ниво. Това става ясно от публикувани за обществено обсъждане промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация.

Подобна разпоредба имаше преди години, но тя бе премахната през 2012 г., когато тогавашният финансов министър от първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков направи "реформа" в заплащането на администрацията. Той промени начина на определяне на възнагражденията на чиновниците, като прекрати практиката на големите бонуси (понякога надвишаващи основното възнаграждение) и въведе скала, по която възнагражденията да растат в зависимост от опита и резултатите от годишното оценяване на чиновниците. С реформата бяха премахнати и добавките за прослужено време в държавната администрация, пише в. "Сега".

Сега правителството отново връща старото положение - да се заделя резерв за свободните работни места. При това той ще бъде много по-голям, защото преди 2012 г. изискването бе средствата да покриват минималното възнаграждение за съответните вакантни длъжности. От таблицата за заплатите в държавната администрация се вижда, че за редица позиции разликата между 1-ва и 2-ра степен може да бъде в пъти по-голяма. В момента основната месечна заплата за експертно ниво 2 е между 710 и 2350 лева.

В променената наредба не се посочва какво се случва с резерва за незаетите щатове в края на годината. Според експерти това е отличен способ за раздаване на 13-а заплата. На практика всички ведомства си раздават премии от спестените пари от незаети щатове. Над 118 млн. лв. са си раздали като допълнително материално стимулиране ”за постигнати резултати” миналата година министерствата и подчинените им агенции и комисии. Последният скандал, който избухна, бе с Агенцията по вписванията, която даде 600 000 лв. за поощряване на служителите си точно за времето, когато бе безпрецедентната криза с Търговския регистър.

Мотивите на финансовото министерство обаче са, че промяната се прави с друга цел - да реши проблема с липсата на средства за заплати при назначаване на служители на вакантните длъжности. През последните 7 години "липсата на изрична разпоредба води до прилагането на различни практики по отношение на определянето на числеността на персонала в длъжностните наименования, резервирането на средства за незаетите щатни бройки в поименните разписания и съответно разпределянето на утвърдените по бюджетите средства за заплати в администрацията", твърдят от финансовото министерство. Проблем с липсата на "ресурсна осигуреност" е възниквал и при преместване и разкриване на нови звена в резултат от преструктуриране на администрацията.

Финансовото министерство посочва, че очакваният резултат от промяната в наредбата е да подобри планирането на разходите за персонал. "Лишено от бюджетна и управленска логика е поддържането на вакантни бройки и длъжности в държавната администрация, които не са ресурсно осигурени", се посочва в мотивите. Освен това предложената промяна не изисквала осигуряване на допълнителни бюджетни средства - за тази година тя ще се реализира в рамките на утвърдените за 2019 г. пари за заплати по бюджетите на министерствата и агенциите.

Предлага се също така отделните администрации да направят преглед и анализ на планираните средства за заплати и на числеността на служителите, в това число и на незаетите бройки, и да се прецени - въз основа на обществените очаквания към функциите и отговорностите на държавната администрация, дали и кога в бъдеще тези вакантни места ще бъдат заети.

Нещо подобно разпореди миналата година и вицепремиерът Томислав Дончев. Наложи се в началото на тази година премиерът Бойко Борисов да подсети министрите да побързат с предложенията си за съкращения. В края на януари Дончев съобщи, че се предвижда съкращение едва на 1600 бройки, което е под 2% от всички заети в държавната администрация. В същото време през последните три години докладите за състоянието неизменно показват, че броят на незаетите щатове е около 11 000. За 2017 г. те са 10 760, като 6316 са били незаети за повече от шест месеца.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички