Финансов план: какво представлява и как да го изготвим?


Финансов план: какво представлява и как да го изготвим?
Снимка: iStock

5578

Финансовият план е съществен инструмент за всеки бизнес, фирма или личен проект. Той помага да се определят целите и да се планират стъпките за постигането им.

В тази статия ще разгледаме различните видове и ще ви предоставим информация за основните стъпки за разработване на ефективен такъв. Ще разгледаме също и някои полезни инструменти, които може да помогнат за успешното планиране и контролиране на финансите.

Какво е Финансов план?

Това е подробна документация, която обхваща целите, приходите, разходите, спестяванията, инвестициите и други аспекти на бизнеса или личните финанси, обобщават от Financer.com.

Той представлява пътеводител, който ни помага да организираме своите активи и пасиви и да изградим здрава финансова основа. Позволява ни да планираме и контролираме бюджета си, да направим реалистични оценки на нашите парични възможности, да определим какво искаме да постигнем си, както и да следим за прогреса му.

Какви видове съществуват?

Съществуват две основни концепции, свързани с управлението на финансите. Това са:

● личен – план за управление на личните средства на един човек или семейство. Той включва определяне на месечния бюджет, спестяванията, инвестициите и планирането за бъдещи плащания, като образование, пенсия и здравеопазване. Планът е от съществено значение за осигуряване на финансова стабилност и постигане на поставените задачи;

● бизнес – насочен е за управление на финансите на бизнес или фирма. Моделът обхваща прогнозите за приходите и разходите, управлението на постоянните и променливите разходи, непредвидените сметки, данъците и осигуровките. Включва също и стратегии за управление на паричните средства, инвестиции и разработване на планове. От решаващо значение е за устойчивостта и растежа на фирмата.

Основната разлика между двата вида е в тяхната целева група и приложение.

Защо е важно да имаме Финансов план?

Той е от съществено значение както за компаниите, така и за личните финанси. Ето няколко причини защо трябва да имаме такъв:

  1. Планиране на бюджета

Помага да се определи колко пари трябва да се заделят за различните задължения и как да се разпределят между плащанията, спестяванията и инвестициите. Това позволява да се планира бюджета и да се избегнат непредвидени парични затруднения.

  1. Постигане на финансови цели

Чрез него се определят целите и се изгражда пътека за тяхното постигане. Чрез подробно планиране и управление на финансите, ще насочите усилията си към реализирането на успеха.

  1. Управление на риска

Също така, помага да се идентифицират и управляват рисковете, свързани с бизнеса или личните средства. Като се предвидят непредвидените разходи и се създаде фонд за запаси, ще сте подготвени за неочаквани обстоятелства и да намалите загубите си.

  1. Привличане на финансиране

Ако имате бизнес, той играе ключова роля в привличането на финансиране от банки, инвеститори или фондове. Добре изготвеният такъв представя ясна и убедителна картина за неговите перспективи.

Изготвянето му изисква време и усилия, но в резултат на това – осигурява здрава финансова основа и по-добро управление на паричните средства. Независимо дали става въпрос за бизнес или лични финанси, за да създадете стабилност е необходимо да имате такъв.

Как се изготвя финансов план?

След като сте осъзнали важността му, трябва да се научите как да го изготвите правилно. Ето няколко стъпки, които ще ви помогнат в процеса:

Определете своите цели

Първата стъпка в изготвянето е да определите ясно своите цели. Изберете конкретни и измерими такива, които искате да постигнете. Ако сте собственик на бизнес – може да заложите на увеличаване на приходите с определен процент в следващата година.

Анализирайте текущото състояние

Следва да анализирате текущото си състояние. Прегледайте всички активи, разходи, приходи, задължения, сметки. Това ще ви помогне да създадете реалистичен план за постигането на поставените приоритети.

Планирайте бюджета си

След като анализирате текущото си състояние, трябва да планирате бюджета. Планирайте какви средства ще са необходими за спестявания, плащания, инвестиции. Разделете бюджета на няколко части: спестявания, постоянни разходи, такива може да са наем или вноска по кредити и променливи – развлечения или храна .

Приходи и разходи

Идентифицирайте всички приходи и разходи. Включете всички източници на доходи, като заплати, наеми, лихви и др. От другата страна, включете всички плащания, като сметки за услуги, храна, транспорт, здравеопазване, образование.

Непредвидени разходи

Помислете за възможни непредвидени ситуации, които би могло да възникнат. Предвидете определена сума за такива случаи. Така ще се предпазите от затруднения, при появата им.

Спестявания и инвестиции

В него включете още инвестициите и спестяванията. Трябва да определите какви инвестиции ще правите и колко ще отделяте за спестявания.

Тези стъпки ще ви помогнат да създадете ефективен финансов план, като може да използвате и някои подходящи инструменти.

Инструменти за изготвяне

С цел да се улесни изготвянето – може да се борави с някои разработени приложения и инструменти, които ще ви помогнат в това начинание. Ето някои от тях:

● електронни таблици – Microsoft Excel или Google Sheets помагат да пресметнете, организирате и проследите паричните потоци. Те позволяват да създадете формули и графики, които ще ви помогнат в анализа на финансите ви;

● приложения – съществуват различни мобилни приложения, които помагат да проследявате и управлявате вашите средства. Те включват функции за планиране на бюджета, проследяване на плащанията, създаване на цели и др.;

● онлайн инструменти – тези онлайн ресурси предлагат ръководства и шаблони за изготвяне на такава начална документация.

Тези инструменти са специално проектирани за конкретните цели, а и често търпят актуализации, така че може да им се доверите в управлението на съвременните финанси.

За постигането на успех – един от най-важните инструменти е финансовият план. Не забравяйте периодично да го преглеждате и актуализирате, за да се адаптирате към променящите се обстоятелства и да си осигурите стабилност.

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички