За 2 лв. по банков път правим лош имидж пред инвеститори - български и чуждестранни


За 2 лв. по банков път правим лош имидж пред инвеститори - български и чуждестранни
Снимка: iStock/Guliver

9097

Банките често не желаят да работят със субекти, които са дружества с ограничена отговорност. Така те пречат на увеличаването на дружествения капитал или внасянето му в рамките на процедурата по регистрация на ЕООД/ООД, а това следва да става по банков път съгласно Наредба № 1 от 14 февруари 2007 г. за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър и до Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Това казват от Висшия адвокатски съвет (ВАдС), като председателят му д-р Ивайло Дерменджиев се среща със служебния правосъден министър Крум Зарков.

Поводът за срещата е внесено на 27.02.2023 г. от страна на ВАдС предложение по чл. 122, т. 11 от Закона за адвокатурата, което има за предмет усъвършенстване на законодателството във връзка с процедурата по регистрация на фирми – дружества с ограничена отговорност. Инициативата е на адв. Явор Харизанов от платформата www.BezGishe.bg и адв. Венелина Фотева от АдвД "Фотева, Танев и Минчев". На срещата присъства и представител на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати”, както и адв. Ивайло Данов – бивш председател на Софийска адвокатски съвет. 

ОЩЕ по темата: Нова мегаагенция обединява регистрите в държавата

Предполага се, че отказите стават заради затруднения на банките винаги да изпълняват съответните нормативно поставени изисквания. Адвокати коментират, че тези откази никога не съдържат мотиви и обосновка. Те се предоставят на търговците в устна форма и за тях остава единствената възможност да ги обжалват като индивидуални административни актове.

Предложението от страна на адвокатите е при регистрация на фирма (ООД) и при увеличаване на капитала, вместо "документ за внесен в банка капитал", заявителите да представят декларация от управителя, че капиталът е внесен при него.

ВАдС констатира, че след 2009 г., установеният в закона минимум на учредителния капитал на ООД бе намален на 2 лв. В резултат, често разходите на търговците за откриване на набирателна сметка превишават в пъти стойността на внесената в нея сума, представляваща капитал. Процедурата затруднява гражданите и юридическите лица и поради големия обем документи, които следва да бъдат съставяни при откриването на банкови сметки, което отнема от тяхното време, а по същността си представлява обикновена формалност. Често след регистрацията на фирмата набирателната сметка се закрива и се открива нова сметка. ВАдС посочи и какво впечатление остава това при чуждестранните инвеститори. Онези, на които е отказано съдействие от страна на банките остават с лоши впечатления от банковия сектор, които се прехвърлят и върху българската държава.

ОЩЕ по темата: Френски и италиански компании са инвестирали 4 милиарда евро в България само за 2021 година

Още от Младият бизнес


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички