Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток


Цената на петрола се повлия от очакванията за ръст на търсенето и напрежението в Близкия изток
Снимка: iStock

1269

Цените на петрола се повишават в ранната търговия във вторник, подкрепени от признаците, че търсенето може да се подобри в Китай и САЩ и нарастващите опасения за разширяващ се конфликт в Близкия изток, който може да повлияе на доставките от региона, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпна с 41 цента до 87,83 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 93 цента, или 1,11% до 84,64 долара за барел, след като миналата сесия достигнаха най-високото си затваряне от 27 октомври.

„Възходящите катализатори за цените на петрола продължават да се натрупват, като по-силните от очакваното икономически условия в Китай и САЩ предлагат по-оптимистична перспектива за търсенето, докато геополитическото напрежение в Близкия изток продължава да се нагрява с намесата на Иран“, казва пазарният стратег на IG Yeap Jun Rong в имейл.

Производствената активност през март в Китай се разшири за първи път от 6 месеца и в САЩ за първи път от 1-1/2 години, което трябва да доведе до нарастващо търсене на петрол тази година. Китай е най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител, докато САЩ са най-големият консуматор.

Снимка: iStock

В Близкия изток израелски удар срещу посолството на Иран в Сирия уби седем военни съветници, сред които трима висши командири, отбелязвайки нова ескалация на войната в Газа между Израел и „Хамас“. Разширяването на конфликта, който продължава почти половин година, предизвика опасения относно относно въздействието върху доставките на петрол.

„Към днешна дата пазарът не е бил притеснен от прекъсвания на доставките, като войната остава ограничена. Участието на Иран може да постави доставките му на петрол под заплаха“, пишат анализатори от ANZ в бележка.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, известни като ОПЕК+, ще проведат онлайн среща на своя Съвместен министерски мониторингов комитет в сряда, за да прегледат състоянието на пазара и изпълнението на съкращенията на добива от страна на членовете. Очаква се членовете да запазят текущата си политика за доставки, като призовават за доброволно намаляване на добива с 2,2 млн. барела на ден до края на второто тримесечие.

Снимка: iStock

Добивът на ОПЕК падна миналия месец с 50 000 барела на ден, което показва, че доброволните съкращения имат някакъв ефект.

По-високата дисциплина в съкращенията на производството от членовете на ОПЕК+ се усеща на място и „пазарът също взема предвид по-големи съкращения на производството от Русия през следващите 3 месеца (вместо някои съкращения на износа по-рано)“, казва Сувро Саркар, ръководител на енергийния сектор на DBS Bank в имейл.

„В комбинация с постоянните геополитически рискови събития, включително неотдавнашната атака срещу иранското посолство в Сирия, това може да повиши цените на петрола до 90 долара за барел в близко бъдеще“, добавя той.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Oчакванията за по-затегнато предлагане повлияха на цената на петрола

По-строгите перспективи за предлагане тласнаха сериозно цените на петрола

Цената на петрола се повлия от оценката на инвеститорите на данните за запасите в САЩ

Цените на петрола се повлияха от повишените запаси в САЩ 

Цените на петрола се повлияха от съкращенията на руските доставки и по-слабия долар

По-силният долар и възможността за примирие в Газа определиха цените на петрола

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички