Цените на петрола обърнаха курса преди данните за запасите в САЩ


Цените на петрола обърнаха курса преди данните за запасите в САЩ
Снимка: iStock

1352

Цените на петрола се запазват на стабилно ниво в четвъртък. Пазарите очакват публикуването на данните за запасите от суров петрол в САЩ, въпреки че устойчивата икономическа активност в страната сочи, че разходите по заемите ще останат по-високи за по-дълго време, което може да нанесе удар върху търсенето, предава Reuters.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняха с 4 цента, или 0,05% до 83,56 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се понижиха с 10 цента или 0,13% до 79,13 долара.

„По-широката среда на избягване на риска доведе до известен натиск за намаляване на цените на петрола, което отменя по-голямото от очакваното намаляване на запасите от суров петрол в САЩ от последните данни на API“, казва Йеап Джун Ронг, пазарен стратег в IG.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ намаляха миналата седмица, докато дестилатите се повишиха, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт в сряда.

Снимка: iStock

Данните на API сочат, че запасите от суров петрол са намалели с 6,49 млн. барела през седмицата, приключила на 24 май. За същия период запасите от бензин са намалели с 452 000 барела, а тези от дестилати са се повишили с 2,045 млн. барела.

Анализаторите прогнозираха, че американските енергийни фирми ще изтеглят 1,9 млн. барела суров петрол от складовете, докато съхраняват 0,4 млн. барела дестилати и 1 млн. барела бензин.

Данните от Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) се очакват по-късно днес.

Ръстът на глобални запаси от петрол през април поради ниското търсене на горива може да засили аргументите производителите от ОПЕК+ да запазят настоящите съкращения на добива, когато се срещнат на 2 юни, казват делегати на групата и анализатори.

Снимка: iStock

„По-голям двигател за цените на петрола може да дойде около предстоящата среща на ОПЕК+ този уикенд, която може да накара членовете на ОПЕК да удължат настоящите си съкращения на производството потенциално до края на третото тримесечие, за да подкрепят цените“, добави Йеп.

Петролните пазари бяха подложени на натиск заради очакванията, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, като Брентът се установи на най-ниското си ниво от над 3 месеца на 23 май.

Икономическата активност в САЩ продължи да се разширява от началото на април до средата на май, но фирмите станаха по-песимистични за бъдещето, докато инфлацията се увеличи със скромни темпове, сочи проучване на Фед.

По-високите разходи по заеми са склонни да обвързват средствата и потреблението, отрицателно за търсенето и цените на суровия петрол. Сега се вижда, че Фед намалява лихвите най-рано през септември, спрямо началото през юни, което се очакваше от пазарите в началото на годината.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Петролът силно повлиян от очакванията ОПЕК+ да запази намалените добиви

Цените на петрола поддържат курса на фона на очаквания ръст на търсенето на гориво в САЩ

Преди срещата на ОПЕК+: Цените на петрола с обрат след миналата седмица

Цените на петрола отстъпват четвърти ден, след сигнала на Фед за ръст на лихвите 

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80095
  • GBP
    1
    2.31794
  • JPY
    100
    1.16529
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички