7 интересни и полезни хранителни комбинации

7 интересни и полезни хранителни комбинации
Източник: iStock/Guliver

Почитатели ли сте на нетрадиционните комбинации от храни? Е, от BrightSide представят няколко, които не са толкова странни, но са интересни и доста полезни.

Ябълки и тъмен шоколад

Ензимът катехин, който ябълките съдържат, и антиоксидантът кверцетин вършат истински чудеса, когато се съчетаят. Те подобряват имунната система, стимулират мозъчната дейност, подобряват сърцето и кръвоносните съдове и намаляват риска от рак.

Свинско и брюкселско зеле

Свинското месо е прекалено тлъсто, за да се консумира ежедневно. То обаче съдържа селен, който пречи на растежа на раковите клетки. Сервирайте свинското с брюкселско зеле – последното съдържа органичната субстанция сулфорафан, която увеличава ефективността на селена 13 пъти.

Домати и черен дроб

Липсата на желязо в тялото може да доведе до хронична умора, физическо неразположение, слаб метаболизъм и проблеми със сърцето и кръвоносните съдове. Желязото, което се съдържа в черния дроб обаче, не може да бъде абсорбирано добре без наличието на витамин C. Ето тук на помощ идват доматите, тъй като в тях откриваме достатъчно количество аскорбинова киселина.

Магданоз с лимон

Магданозът се комбинира отлично с цитрусите. Желязото, което откриваме в това тревисто растение, подобрява абсорбирането на витамин C в кръвта. Този важен витамин е отговорен за заздравяването на имунната система и усилването на метаболизма.

Зеленчуци с кисело мляко

Изберете естественото прясно мляко – онова, което не съдържа оцветители, захар или други подобни. То е богато на калций, който подобрява стомашните функции и нормализира местната микрофлора. Най-добре го комбинирайте със зеленчуци (например моркови или целина). По този начин ще си набавите множество витамини. Фибрите, които откриваме в зеленчуците пък, подобряват абсорбирането на калций.

Авокадо и спанак

Спанакът съдържа витамин А и лутеин. Тези съставки обаче ще имат значително по-благоприятен ефект върху нашето здраве (и храносмилане), ако се комбинират с зеленчуковите мазнини на авокадото.

Месо и розмарин

Месото е важен източник на протеини. То обаче трябва да бъде приготвено както трябва. Не е хубаво да се пече или пържи. Това може да доведе до образуването на канцерогенни елементи. Този ефект обаче може да бъде контриран с добавянето на малко розмарин преди самото готвене. Оксидантите в него ще попречат на формирането на вредните съставки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.