Колко всъщност струва един олимпийски медал?


Колко всъщност струва един олимпийски медал?
Снимка: Getty Images/Guliver

6439

За спортистите, които са тренирали години, медалът от Олимпиада няма равен по стойност, но колко в действителност струват отличията? Сайтът Money.com е направил проучване.

Макар повечето шампиони да получават и парични награди след успехите си, все пак немалко от тях са решавали да продадат медалите си. Ако направят най-лесното и просто дадат медала за скрап, в САЩ ще получат 577 долара за златен медал, 320 долара за сребърен и едва 3,50 долара за бронзовия.

Разбира се, по-логичното е да предложат отличието си на търг, където сумите ще са много по-високи. Според Джонатан Шайър от аукционната къща Heritage Auction, златен медал на търг може да достигне 15 - 20 000 долара. Цената на сребърния е около 10 000 долара, а бронзовият е доста под тази стойност.

Медал от Олимпиада обаче може да донесе много по-голяма полза, ако бъде запазен. Олимпийските шампиони са звезди и от този им статут произлизат множество рекламни договори и възможности за приходи по различни линии. Да, те могат да се случат дори ако атлетът продаде медала си, но славата му малко или много се накърнява от това.

Най-ценните неща, които медалът носи, са, разбира се, уважението и удовлетворението. Имайки предвид колко хора мечтаят цял живот за отличието, продажбата му изглежда като твърде голяма жертва.

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички