Учени: Пчелите могат да смятат

Учени: Пчелите могат да смятат
Източник: iStock/Guliver

Пчелите имат способността да извършват основни математически операции. Това показва проучване на френския Национален център за научни изследвания, предава Insider. 

Според данните тези насекоми могат да събират и изваждат. Процесите изискват мозъците им да извършват сложни процеси, да запомнят комплексни правила и да ги прилагат в нови ситуации - всичко това индикира, че малкият мозък не означава задължително ниска интелигентност.

Дълго време се смяташе, че математиката е разбираема само за човеците, но в последните години експерименти показаха, че и други представители на животинското царство могат да извършват елементарни математически операции. Шимпанзетата, папагалите и гълъбите например също са показвали възможности за събиране и изваждане.

В новото проучване за пчелите екип, ръководен от д-р Скарлет Хауърд, първо научил насекомите да разпознават цветовете като определени символи - синьото значело "повече", а жълтото - "по-малко". Пчелите били вкарвани и в лабиринти, където трябвало да избират между тунели в различни форми и цветове, за да излязат. Когато направели правилен избор, били награждавани с вода със захар. По този начин се провели различни опити и в крайна сметка се установило, че пчелите добавят или изваждат според символите и в 75% от времето се справят със задачите си.

В миналото пък са извършвани експерименти, доказали, че пчелите могат да броят до четири и разбират концепцията за нулата.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.