Германия и Италия склониха да плащат руския газ в рубли


Германия и Италия склониха да плащат руския газ в рубли
Снимка: iStock

17500

Германия и Италия разрешиха на свои компании да купуват руския газ в рубли, без да нарушават санкциите срещу Москва, след като договориха този ход с Европейския съюз, предаде Reuters.

Изискването на Русия чуждестранните купувачи да плащат за газ в рубли беше тест за решителността на европейските правителства да заемат твърда позиция срещу Москва заради войната в Украйна. Полша, България и Финландия отказаха да изпълнят искането да плащат за газа чрез сметки в рубли в Газпромбанк и Русия спря да им доставя газ. Русия спира доставките на газ и за Финландия

Други държави-членки обаче не желаят да принуждават компаниите да предприемат действия, които биха могли да доведат до прекъсване на жизненоважните доставки на руски газ, който отоплява домове и захранва фабрики. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Берлин е казал на германските вносители на газ, че могат да открият сметки в рубли, за да плащат за руския газ, без да нарушават санкциите, стига плащанията към Газпромбанк да не са в руската валута, твърдят източници на Reuters. По думите им Германия, която е най-големият вносител на руски газ в региона, е действала последователно по въпроса в тясна координация с ЕС.

Италианското правителство също е разговоряло с Европейската комисия и получи яснота как да купува законно руски газ. Това се е случило, преди италианската енергийна компания Eni да заяви във вторник, че е започнала процедура за откриване на две сметки, една в евро и една в рубли, съобщава пред агенцията високопоставен източник от правителството. Италианският енергиен гигант Eni ще плаща руския газ в eвро и рубли

"Решението е в съответствие с това, което беше съобщено от ведомството", казва източникът, позовавайки се на енергийния отдел на Европейската комисия. За италианския премиер Марио Драги въпросът дали спазването на схемата за плащане на Русия ще наруши санкциите е "сива зона", докато няма официално решение по въпроса.

Неясни насоки

Европейската комисия даде писмени насоки как да се купува руски газ, без да се нарушават санкциите, но законният начин остава неясен, а служители на ЕС посъветваха фирмите на среща при закрити врати да не отварят сметки в рубли в руската банка.

В писмените си насоки ЕС заяви, че компаниите могат да купуват руски газ, без да нарушават санкциите, ако плащат във валутата на съществуващите си договори – и декларират, че това изпълнява договорните си задължения. Повечето договори между фирмите от ЕС с Газпром са в евро или долари.

В насоките обаче не е изрично упоменато, че откриването на сметки в рубли за прехвърляне на тези плащания в руска валута би било нарушение на санкциите на ЕС.

Според някои дипломати насоките са умишлено неясни, за да могат страните да отварят сметки в рубли и да продължат да купуват руски газ. "Човек остава с впечатлението, че вратата е отворена за бизнес по обичайния начин", казва дипломат, добавяйки, че според тях рискува да подкопае единството на ЕС срещу Русия, ако компаниите в някои страни открият сметки в рубли, но други не. Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?

Очевидно Европейската комисия е решила даде свобода на държавите-членки да действат както намерят за добре. Все пак говорител на Комисията каза в четвъртък, че не е "препоръчително" компаниите да отварят сметки в рубли. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Катя Яфимава, старши научен сътрудник в Оксфордския институт за енергийни изследвания, каза, че няма правно основание да се предполага, че откриването на сметка в рубли нарушава санкциите. "Няма нищо в писмените насоки, което да пречи на купувачите да откриват такива сметки. Макар че устните изявления на Европейската комисия създават двусмислие, писмените насоки са най-важни", обяснява тя.

Правителства са отговорни за прилагането на санкциите на ЕС, които бяха одобрени от всичките 27 държави-членки. Брюксел може да започне съдебни действия срещу страните, които не ги прилагат, но държавите-членки искат това да не се отнася за плащанията за газ. Полша поиска по-ясни насоки от Брюксел дали компаниите могат да открият сметка в рубли. Говорител на холандското министерство на икономическите въпроси каза, че страната лобира за ясна позиция на ЕС, за да може блокът да действа единно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Руски олигарх се подигра на Путин заради спирането на газа за България

Поглед от Германия: България се справя идеално без руския газ

Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички