Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?


Русия удари с тежки санкции западни газови компании. Ще спре ли газът за Европа?
Снимка: iStock

11019

Русия наложи санкции на собственика на полската част от газопровода Ямал, който пренася руски газ за Европа, както и на бившето германско подразделение на руския производител на газ "Газпром", чиито дъщерни дружества обслужват потреблението на газ в Европа, предава Reuters.

Санкционираните дружества са основно в страни, които са наложили санкции на Русия в отговор на нейната инвазия в Украйна, повечето от които членки на Европейския съюз. Все още не е ясно ще има ли някакви последици за доставките на газ за Европа, която купува повече от 1/3 от своя газ от Русия. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

На всички руски компании е забранено да сключват сделки с дружествата в санкционния списък, както и да изпълняват задълженията си към тях по съществуващите сделки. Това гласи указ на президента Владимир Путин от началото на май. Изрично се забранява износа на продукти и суровини към хора и фирми от списъка.

Сред тях са полския собственик на газопровода EuroPol Gaz, Gazprom Germania и 29 дъщерни дружества на Gazprom Germania в Швейцария, Унгария, Великобритания, Франция, България, региона на Бенелюкс, САЩ, Швейцария, Румъния и Сингапур, съобщава руската агенция Интерфакс.

"Газпром" доставя голяма част от газа си за Европа по газопровода Ямал-Европа, а различните му дейности във и извън Европа са от съществено значение за европейския газов пазар и газовите доставки за промишлеността и домакинствата.

Дейностите на Gazprom Germania, базирани на добив на руски газ, покриват цялата верига на стойността на газа от преноса по тръбопровод до съхранение и доставките за търговци на едро и дребно.

"Газпром" се отказа от собствеността на фирмата миналия месец без обяснение, принуждавайки германския регулатор на енергийната мрежа да поеме контрола върху операциите ѝ. Германското подразделение на Газпром управлява най-голямото газохранилище в Германия в Реден в Долна Саксония, с капацитет от 4 млрд. куб. метра. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Германското министерство на икономиката заяви, че проучва съобщението на Русия за Gazprom Germania, но все още няма подробности. Доставката на газ в момента е гарантирана и се проверява непрекъснато, съобщиха от министерството.

Путин формулира указа си като отговор на това, което той определи като незаконни действия на САЩ и техните съюзници, целящи да лишат "Руската федерация, гражданите на Руската федерация и руските юридически лица от права на собственост" или да ограничат правата им на собственост. САЩ и западните държави наложиха най-тежките санкции в съвременната история на руската държава и руския бизнес елит, действия, които Путин приема като обявяване на икономическа война. Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли

Президентът на Русия многократно предупреждаваше, че Москва ще отговори подобаващо, въпреки че до миналата седмица най-твърдият икономически отговор на Кремъл беше да прекъсне доставките на газ за Полша и България и да поиска европейските купувачи да плащат получения газ в рубли. Все повече европейски държави режат Русия да плащат газа в рубли

Засега няма коментари от потърпевшите компании.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли

Мисията невъзможна: Защо Европа не може да се откаже от руския газ?

Колко е зависима България от доставките на руски природен газ?

Глас от Сърбия: Европа и България се прострелват в крака, отказвайки се от руски газ

Кои компании в България са най-зависими от газа?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички