Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли


Путин обяви откога газът ще се плаща в рубли
Снимка: iStock

6298

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал указ, според който западните чуждестранни купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1-ви април (този петък), като договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, съобщава Reuters.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ от утре“, каза Путин, цитиран от БНР. Европа настоява за таван върху цените на руския газ, заяви италианският премиер

Путин информира, че в "Газпромбанк" ще бъдат открити специални сметки за плащания на природния газ в рубли.

Владимир Путин уточни как ще работи новата система за плащане на енергийни ресурси: "Ние предлагаме на изпълнителите от такива страни ясна и прозрачна схема: за да закупят руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки, именно от тези сметки ще се извършват плащания за доставен газ от утре, от 1 април тази година“, информира той.

В същото време президентът на Руската федерация подчерта, че ще последват санкции за нарушаване на ритъма на плащане.

"Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени", подчерта той. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Руският президент добави, че Москва ще счита, че договорите не са изпълнени, ако страните от "неприятелския" списък не плащат в руската валута от 1-ви април. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

Путин каза още, че рисковете, които възникват при търговията на газ в долари и евро, са неприемливи за Русия, съобщава агенция ТАСС.

"Рисковете от сегашното състояние на нещата са, разбира се, неприемливи за нас и ако погледнете въпроса като цяло, тогава прехвърлянето на плащанията за доставките на руски газ в руски рубли е важна стъпка към укрепване на нашите финансови и икономически суверенитет“, каза руският държавен глава.

Той подчерта, че в ситуация, когато финансовата система на западните страни се използва като оръжие, когато компании от тези страни отказват да изпълняват договори с руски банки, предприятия, физически лица, когато активите в долари и евро са замразени, няма смисъл да се използват валутите на тези страни.

Информирайки за указа на Путин за закупуване на руски газ в рубли, БНР предлага и опция за изтегляне на текста на английски език и на руски език, достъпна ТУК.

Приетият указ се оценява като ход, бележещ ескалация в опитите на Путин да принуди европейските страни да плащат за газа в руската валута.

Досега купувачите се противопоставиха на тези опити. ЕС отказва да плаща за руски газ в рубли

Указът на Путин ще се прилага за 48 чужди държави, "които извършват неприятелски действия спрямо Руската федерация, руски юридически и физически лица".

Самият указ очертава механизма, който чуждестранните купувачи ще трябва да използват, за да получат рублите, необходими за плащане на руския газ.

Това включва откриване на руски банкови сметки както в чуждестранна валута, така и в рубли. "Газпромбанк", която вече се използва за плащания на руския газ, ще работи като оторизирана банка и ще трябва да извърши проверка на всеки нов клиент в рамките на 45 дни от откриването на сметката.

Путин даде на Централната банка на Русия, на митническите власти и на правителството 10 дни за прилагане на новия механизъм.

В сряда от Кремъл съобщиха, че се обмисля подобно смяна в рубли на плащанията за други стоки, като петрол, метали и торове.

Франция и Германия реагираха веднага на газовата новина от Кримъл, която смятат за изнудване и за неприемливо нарушение на договорите за доставка на руско синьо гориво, предаде още БНР.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек и френският министър на финансите Брюно льо Мер отхвърлиха възможността Берлин и Париж да плащат с рубли. Хабек допълни, че Германия е подготвена за всякакви сценарии, включително пълно спиране на руския газ за Европа.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички