Европа настоява за таван върху цените на руския газ, заяви италианският премиер


Европа настоява за таван върху цените на руския газ, заяви италианският премиер
Снимка: iStock

3611

Премиерът на Италия Марио Драги заяви, че Европа настоява за таван на цените на газа с Русия, тъй като плащанията финансират войната в Украйна, предаде БТА, цитирайки Associated Press. Русия даде заден за плащането на газа в рубли

Драги каза днес пред чуждестранни медии, че цените, които Европа плаща не съответстват на световния пазар.

Германия и Италия, както и други страни, които внасят газ, въглища, зърнени култури царевица финансират войната. Няма съмнение в това, коментира Драги. По тази причина Италия наред с други страни оказва натиск за таван на цената на газа. Няма съществена причина цената на газа да е толкова висока за европейците, добави премиерът.

Драги подчерта, че Русия няма друг пазар за газа си, което дава на Европа терен за маневриране. Попитан за риска, ако Русия просто отговори със затваряне на кранчетата, Драги отговори, че няма подобна опасност.

Италианският премиер е потвърдил и, че плащанията за газа ще бъдат в евро и долари, а конвертирането им в рубли е вътрешна работа на Русия, съобщи ТАСС.

Предавам ви думите на руския президент Владимир Путин. Той каза, че по действащите договори плащанията ще продължат да се извършват в евро и долари от компаниите. Доколкото разбрах, но може и да греша, конвертирането в рубли е вътрешна работа на Русия. Това заяви Марио Драги на пресконференция в Асоциацията на чуждестранните медии, съобщавайки подробности от разговора си с Путин, по време на който е бил обсъден и въпросът с плащането на енергийните доставки. Какво ще се случи, ако Русия спре доставките на газ за Европа?

Драги допуска теоретично възможността за плащане на доставките на руски газ и други стоки в рубли, но отбеляза, че преходът към това е сложен от техническа гледна точка и ще отнеме известно време, тъй като има действащи договори. Плащането в рубли е неприемливо заради указаната в договорите валута, целият световен обмен се извършва в една валута. Можем да пробваме, но ще е нужно време, коментира Драги. Той призна, че подобни плащания укрепват използваната валута.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички