Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли


Путин нареди: Търговията със Запада само в рубли
Снимка: Pixabay

14780

Руският президент Владимир Путин разпореди да бъде създадена работна група по международните плащания, чиито задачи ще включват определяне на условията за транзакции както с приятелски, така и с неприятелски държави, като последните ще трябва да се издължават на Русия в рубли, съобщи ТАСС.

Структурата ще играе ролята на координиращ орган и ще осигури ефективно взаимодействие между федералните, регионалните и други власти и организации при прилагането на държавната политика за валутно регулиране и международни споразумения.

Сред основните задачи на новата група е разработването на план за начина за разплащания между Руската федерация и партньори от приятелски страни, "включително в руски рубли или национални валути на такива държави". Структурата също ще трябва да контролира изпълнението на този план.

Освен това ще трябва да определи процедурата за споразумение с такива партньори и по-специално да реши въпросите за извършване на операции по търговско финансиране и да разработи необходимите механизми за клиринг на плащанията. Същото се отнася и за формирането на инфраструктура за споразумения с контрагенти от неприятелски страни. Русия спира износа на храни за "неприятелски" страни

Групата ще разработи и мерки за валутно регулиране, "за да се осигури баланс на търсенето и предлагането при сделките на валутния пазар". Тя ще работи и по редица други въпроси, включително намаляване на "рисковете, свързани със спирането на операциите с чуждестранни активи на Руската федерация".

Структурата ще представя предложения и актуална информация по тези теми на президента на Русия и на ръководителя на неговата администрация. Начело на групата е поставен Максим Орешкин - помощник на президента на Руската федерация.

В работната група участват председателят на Централната банка Елвира Набиулина, ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников, министърът на финансите на Руската федерация Антон Силуанов, заместник-министри на външните работи, индустрията и търговията, земеделието, енергетиката, както и директорът на "Росфинмониторинг" Юрий Чиханчин, ръководителите на Федералната данъчна служба и Федералната митническа служба и др.

Руският газ вече се плаща в рубли

През март Русия задължи страните, които смята за "неприятелски", да плащат за доставката на газ в рубли, като откриват сметки в "Газпромбанк" и извършват плащания в евро или долари, които да бъдат конвертирани в руска валута. В списъка с "неприятелски" държави са САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Япония и всички страни от ЕС. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

Полша и България отказаха да изпълнят с руските изисквания, тъй като нарушават договора за доставка на газ и са в противоречие със санкциите на ЕС. Заради това "Газпром" спря директните доставки за двете държави. Руските власти предупредиха, че същото ще се случи с всеки друг, който не се съобрази с новите условия за плащане. В отговор България и Полша се отказаха от руския газ. До края на месеца ще стане ясно как ще се издължават останалите държави от ЕС, но повечето отказват да плащат в рубли.

Руската федерация отдавна се опитва да прехвърли двустранната търговия в национални валути, вместо в долари. Именно по този начин Москва се разплаща със съюзниците си Китай и Иран. Западните държави обаче са против. Целта на Русия е да ограничи максимално зависимостта си от долара. Москва и Пекин искат да са по-независими и от световната система за разплащания SWIFT, контролирана от Запада. Русия и Китай се готвят да напуснат световната платежна система

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия заплаши да спре да продава петрол и газ в долари

Ще загуби ли щатският долар статута на световна резервна валута?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички