Русия и Китай се готвят да напуснат световната платежна система


Русия и Китай се готвят да напуснат световната платежна система
Снимка: iStock

21334

Опасявайки се от по-нататъшно засилване на санкциите, Москва и Пекин възнамеряват да укрепят независимостта си от глобалната финансова система. Но това е свързано с редица трудности, пише в свой анализ германският вестник Handelsblatt. Русия ще се опита да намали зависимостта си от долара

Докато Китай и Русия усещат нарастващия натиск на санкциите от Запада, техните правителства подготвят излизане от глобалната платежна система, в която Западът играе ключова роля. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на официалното си посещение в Китай. Според него Русия и Китай могат да намалят свързаните със санкциите рискове като укрепят собствената си финансова независимост, по-специално като откажат да използват западните платежни системи.

В Гуейлин Лавров проведе разговори с китайския си колега Уан И, който миналия уикенд се срещна за първи път с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен. Лавров подчерта, че и двете страни са заинтересовани от "укрепване на технологичната независимост, прехода към взаимни плащания в национални валути, както и към световни валути, алтернативни на долара". Съответно се предполага да се откажат от системите под контрола на Запада.

Лавров направи изявление, че САЩ "виждат своята задача в ограничаването на възможностите за технологично развитие както на Руската федерация, така и на Китайската народна република". Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков по-рано подчерта, че при нововъзникващата ситуация Кремъл е принуден да "бъде нащрек".

Според него не бива да се отхвърля вероятността Русия да бъде изключена от международната платежна система SWIFT със седалище в Брюксел като част от новите санкции на САЩ. "Не можем да изключим нито една от потенциалните заплахи. Виждате, че стремежите към санкции на нашите опоненти, особено на САЩ, продължават да нарастват", подчерта Песков и добави, че действията на Вашингтон са "непредсказуеми". Заместник-председателят на руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев заяви на свой ред, че Москва вече има план за действие, в случай че страната бъде изключена от системата SWIFT.

Русия няма да се справи сама с тази задача

Според експертите Русия няма да може да се справи сама с отказа от долара и изключването от SWIFT. Кремъл има остра нужда от подкрепата на Китай по този въпрос. В същото време тя отдавна е зависима от Изтока за продажбата на собствените си енергийни ресурси.

По-рано ръководителят на руската държавна банка ВТБ (Външнотърговска банка – бел.ред) Андрей Костин в интервю за изданието определи перспективата за изключване на банките на която и да е държава от системата SWIFT като "финансова атомна бомба". Русия се отказва от американския дълг

Преди това бившият президент на САЩ Доналд Тръмп многократно е заплашвал да изключи Иран от SWIFT. След като САЩ едностранно се оттеглиха от ядрената сделка с Техеран през 2018 г., той принуди SWIFT да изключи иранските банки от платежната система. Оттогава финансовите транзакции с Иран станаха практически невъзможни.

Русия и Китай вече успяха да създадат свои собствени компании, които издават кредитни карти, за да не зависят от лидерите на този пазар Visa и Mastercard. Русия се страхува да бъде изключена от SWIFT още от 2014 г., когато Западът ѝ наложи санкции след анексирането на украинския полуостров Крим.

Китай и Русия вече са свързани от "много тясно партньорство", а развитието на двустранните отношения по никакъв начин не е насочено срещу която и да е държава, заяви говорител на китайското външно министерство. Според нея отношенията между Пекин и Москва са "отворени и честни", за разлика от отношенията с отделни държави, "които се обединяват и преследват свои скрити цели, имат свой дневен ред или дори планират заговори". Русия може да измести САЩ като доставчик на стоки за Китай

Кремъл определя като стратегически отношенията с Китай и военното сътрудничество в рамките на Шанхайското споразумение. В навечерието на посещението на Лавров китайските държавни медии говориха с подходящ тон. Например държавният националистически вестник Global Times написа: "Съединените щати се държаха нахално и арогантно напоследък и непрекъснато притискаха открито Китай и Русия".

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички