Русия води тежка битка да се отърве от долара


Русия води тежка битка да се отърве от долара
Снимка: iStock

18000

В стремежа си да изолира руската икономика от американските санкции, Кремъл направи отказването от разплащанията в долари дългосрочен приоритет, но руските власти ще бъдат принудени да разчитат на зелените пари още известно време.

От 2013 г. Централната банка на Русия се опитва да намали броя на транзакциите, извършвани в щатски долари, както за вътрешни плащания, така и за външна търговия.

Русия многократно се сблъсква със санкциите на САЩ и ЕС от 2014 г. по разнообразни причини: от анексирането на Крим и войната в Източна Украйна до отравянето на бивш шпионин във Великобритания и намесата в американските президентски избори през 2016 г.

Основната причина поради която Кремъл се фокусира върху отказването от долара (т.нар. дедоларизация) е, че американските санкции са международни – те заплашват всички компании, използващи щатския долар или опериращите държавни дъщерни дружества.

Отказът да използва долара се смята за начин Русия да заобиколи санкциите, според Агате Демарайс, директор по глобалните прогнози в Economist Intelligence Unit. "Дедоларизацията може да е от полза преди всичко за еврото и юана, а Руската централна банка също увеличава дела на активите си в тези две валути", заяви Демарайс пред CNBC.

За да предотврати потенциалните санкции, които откъснаха Русия от международни финансови канали (като SWIFT), Москва създаде собствена банкова платежна система – "Мир".

Руските власти работят още по-активно за подписване на суапови валутни сделки, които позволяват директна търговия между две държави с местни валути, вместо обичайното разчитане на долари. "Не е изненадващо, че Русия е сключила сделки за валутен суап със страни, които в момента имат лоши отношения със САЩ, включително Иран, Турция и Китай", отбелязва Демарайс.

Фирмите изоставят долара

Усилията за дедоларизация вече са очевидни в повечето области, твърди доклад на главния икономист на ING за Русия и ОНД (Общността на независимите държави) Дмитрий Долгин.

Те включват търговските потоци, външния дълг, международните активи, държани от банките и руската централна банка, местните заеми и оборота на местния валутен пазар. От друга страна ролята на долара всъщност се е увеличила при транзакции с частен капитал, собственост на компании и домакинства.

"Дедоларизацията е предпочитана от банките, докато останалите, включително компании, домакинства и дори правителството, държат на своите щатски долари, които са по-привлекателни спрямо еврото, благодарение на по-високите лихви", твърди Долгин в доклада.

Според него напредъкът в това отношение е "оптически потиснат" от ефектите на поевтиняването на еврото и рублата спрямо долара съответно с около 20% и 50% от 2013 г. насам. Това предполага, че спадът в дела на използването на долара в Русия би бил още по-явен, ако съотношенията в стойността на валутите останат същите.

Все пак някои компании започват да се отдръпват от зелените пари. През 2015 г. "Газпром Нефт" обяви, че е договорила целия си петролен износ за Китай в юани. А през август тази година "Роснефт" обяви, че ще спре да използва щатския долар в експортните си договори.

Демарайс обаче твърди, че пълното отказване от долара остава утопия, поради факта, че световната търговия с петрол се осъществява в долари, както и нестабилността на рублата. Освен това, тъй като Русия представлява само 2% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП), валутата ѝ остава непривлекателна за някои международни инвеститори.

Допълнителните търговски разходи, създадени чрез дедоларизация, също ще представляват още една "основна пречка", смята експертът.

Долгин предполага, че е възможно допълнително дедоларизиране на търговията на Русия и прехвърляне на договорите ѝ за износ на петрол в евро, ако ЕС и Китай увеличат собствените си усилия за заобикаляне на долара.

Проучването прогнозира, че министерството на финансите на Русия може да бъде в състояние да дедоларизира активите си след 2020 г., след като ликвидната част от Фонда за национално благосъстояние достигне 7% от БВП, което позволява "по-голяма диверсификация на инструментите".

Европейска подкрепа за Русия

ЕС се впуска в мисия за увеличаване на международната роля на еврото и именно заради това е основен бенефициент на постепенния руски отказ от долара.

"Неофициално ЕС има желание да подкрепи усилията на Русия за дедоларизация, тъй като европейските служители се оплакват от ефектите от извън териториалните санкции на САЩ върху европейските компании и искат да насърчават еврото като международна валута", посочва Демарайс.

"Еврото ясно изпъква като единствения кандидат, който притежава всички необходими особености на глобална валута, която участниците на пазара могат да използват като алтернатива на щатския долар", твърди Европейската комисия в работен документ, съставен след консултации с участници на публичния и частния пазар.

Комисията също така подчертава потенциала за увеличаване на дела на деноминираните в евро сделки в енергийни стоки, по-специално природния газ. Насърчаването на международната роля на еврото е "част от ангажимента на Европа към отворена, многостранна и основана на правила глобална икономика и търговия", казва говорител на ЕК пред CNBC.

"Засилената роля на еврото ще спомогне за подобряване на устойчивостта на международната финансова система, предоставяйки на пазарните оператори по целия свят допълнителен избор и правeйки международната икономика по-малко уязвима от шокове", твърди той.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички