Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?


Рублата се възроди и отново поскъпва. Защо?
Снимка: iStock

14125

Изненадващо за мнозина, руската валута успя да се възстанови до нивата си от преди войната. Но става въпрос "само за изкуствено поддържане на рублата", смятат експерти. Защо е така, разказва Deutsche Welle.

Един от най-сериозните удари за Москва в първите дни след нахлуването в Украйна беше сривът на рублата. Руската валута започна да потъва до рекордно ниски нива спрямо щатския долар на фона на все по-сериозните западни санкции. Това се дължеше и на факта, че голяма част от валутните резерви на Руската централна банка бяха замразени, а рейтинговите агенции понижиха кредитния рейтинг на страната до ниво "боклук" (високорисков). В началото на март имаше и момент, в който стойността на рублата се срина с повече от 1/3. Рублата се срина до рекордно ниско ниво след затягането на санкциите

Оттогава рублата се възстанови, а в момента се търгува на нива, наблюдавани за последен път преди инвазията в Украйна. Това е знак, че първоначалното въздействие на санкциите, едни от най-строгите налагани някога в историята, вероятно отминава.

Възстановяването на валутата частично може да бъде обяснено с по-добрата финансова позиция, в която се намира Русия. Тя се дължи на увеличението на приходите от износ на петрол и газ и рязкото намаляване на вноса.

Според Bloomberg през 2022 г. Русия ще получи близо 321 млрд. щатски долара или 292 млрд. евро от своя енергиен износ. Това представлява ръст от повече от 1/3 в сравнение с миналата година. Прогнозата ще се осъществи, разбира се, ако големите клиенти, включително Европейският съюз, продължат да купуват руски нефт и газ.

Войната ще продължи да влияе тежко на руската икономика

Според експерти друга причина за възстановяването е изкуственото поддържане на рублата от страната на Руската централна банка чрез въведения капиталов контрол. "Движенията на валутата не отразяват фундаменталните характеристики на Русия. Обикновено виждаме фундамента, отразен във валутата, но въвеждането на капиталов контрол замъглява картината", твърди пазарният анализатор Крейг Ерлам.

"Дори и стойността на валутата да предполага, че перспективите пред руската икономика са същите, каквито са били преди началото на инвазията в средата на февруари, няма как подобно твърдение да бъде вярно", казва Ерлам пред DW. Шокиращ скок на цените в Русия

През януари МВФ прогнозира, че руската икономика ще нарасне с 2,8% през годината. Очакванията сега са, че тя ще се свие с между 10 и 15 процента.

"Изкуствено поддържане на рублата"

Когато рублата се срина след началото на инвазията и западните санкции, Руската централна банка влезе в извънреден режим, за да спаси потъващата валута. Тя увеличи основния лихвен процент над два пъти до 20 на сто, ограничи достъпа на местните фирми до чуждестранна валута и наложи ограничения за тегленето на пари в чуждестранна валута. Банката също така въведе мерки за предотвратяване на изтичането на долари в чужбина. Сред тях беше забраната чуждестранните инвеститори да продават руски акции и облигации. Русия притежава хиляди тонове злато. Но не може да ги продаде

Валутата получи и още един допълнителен сериозен тласък, когато Владимир Путин изиска от "неприятелските" държави да плащат за газ в рубли, вместо в евро или в долари. Руският президент все пак отстъпи от първоначалната си позиция. Той позволи чуждестранните клиенти да продължават да плащат в други валути, след като открият специални сметки в руската Газпромбанк. След това банката ще преобразува тези плащания в рубли.

"На практика това само изкуствено поддържа рублата, докато принуждава купувачите в неприятелските страни да използват руската валута", коментира още Ерлам. "Подобно на мерките, вече приложени спрямо Газпромбанк и други компании, които бяха задължени да прехвърлят 80% от валутните си разплащания в рубли. Това е допълнителна част от този тип отчаяни мерки."

Перспективите не изглеждат розови

Според държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен възстановяването на рублата се дължи на "множество манипулации". "Хората са възпрепятствани да продават рубли. Това повишава изкуствено стойността на валутата. Не е нещо устойчиво. Затова смятам, че ще настъпи промяна", каза Блинкен пред NBC.

В допълнение, обемът на търговията с рубли също се сви сериозно заради санкциите. Много брокери и спекуланти избягват да търгуват с руската валута. Това означава, че текущата пазарна цена на рублата се определя от много по-малко сделки от обикновено. Затова, въпреки подема, перспективите пред руската валута не изглеждат особено розови в дългосрочен план. Русия се отказва от долара. Какъв ще е ефектът?

Очаква се руската рубла, която отслабна значително спрямо долара през последните две десетилетия, да продължи да изпитва затруднения. В същото време Западът се стреми да се освободи бързо от руския петрол и газ, които имат животоподдържаща роля за икономиката на Москва.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички