Рублата се срина до рекордно ниско ниво след затягането на санкциите


Рублата се срина до рекордно ниско ниво след затягането на санкциите
Снимка: Thinkstock

3126

Рублата се срина днес до рекордно ниско ниво, след като новите западни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна влязоха в сила, предаде Ройтерс. Рублата се срина заради действията на Путин в Украйна

В ранната търговия цената на руската валута спадна до 119 за долара, предаде БТА. Руската централна банка интервенира на валутния пазар след срива на рублата

Спадът дойде въпреки обявените от Руската централна банка мерки за подкрепа на пазара и освобождаването на 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки.

Европейската комисия обяви тази нощ предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT. 

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Балтийските държави настояват Русия да бъде изключена от системата за разплащане SWIFT

В съвместно изявление ръководството на комисията и на посочените страни сe осъжда нападението срещу народа на Украйна. Подкрепяме украинското правителство и украинците в героичната им съпротива срещу руското нахлуване, се добавя в изявлението. 

Ще търсим отговорност от Русия и заедно ще направим така, че тази война да бъде стратегически провал за (руския президент Владимир) Путин, се посочва в текста, предаде още БТА. 

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика. Тези мерки ще бъдат насочени също към Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви. Големи купувачи на руски петрол не успяват да получат банкови гаранции

Предвижда се да бъдат наложени ограничения за "златните паспорти" за страни от ЕС за заможни руснаци, свързани с властите в тяхната страна. Следващата седмица се предлага да бъде задействана международна група, която да следи за прилагането на западните санкции и да търси и установява имущество на включените в санкционните списъци. Изразена е готовност списъците да бъдат допълвани, включително с имената на хора от семействата на вече санкционираните. Предвижда се проследяване на собствеността на засегнатите от санкциите, така че тя да не бъде прехвърляна където и да било по света. Ето кои международни компании са сред застрашените от санкциите срещу Русия

Сред мерките са също общи действия срещу дезинформацията и хибридните заплахи. ЕК изрази готовност за предлагане на допълнителни ограничения, с които Русия да понесе отговорност за нападението срещу Украйна.

Рано тази сутрин влязоха в сила санкциите на ЕС срещу руската Централна банка. Това е посочено в Официалния вестник на ЕС. Санкциите включват забрана за транзакции с руски финансови институции, посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА.

Европейските санкции заедно с тези на партньорите от Г-7 означават, че около половината от финансовите резерви на РЦБ ще бъдат замразени, посочи снощи шефът на европейската дипломация.

Според експерти това означава, че Русия няма да може повече да използва валутните си резерви, за да стабилизира рублата. Coca-Cola и Carlsberg затвориха заводите си в Украйна

Все пак не всички резерви на РЦБ ще бъдат блокирани, посочи Борел. Той изтъкна, че намиращите се в Москва или Китай не могат да бъдат блокирани, а през последните месеци Русия е трупала резерви именно в страни, където те няма да бъдат блокирани. Очаква се по-късно днес в сила да влезе и изключването на руски банки от системата SWIFT.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички