Рублата се срина заради действията на Путин в Украйна


Рублата се срина заради действията на Путин в Украйна
Снимка: Getty Images

5385

Рублата падна до почти 2-годишно дъно, след като руският президент Владимир Путин призна независимостта на самообявилите се сепаратистки републики в Източна Украйна, задълбочвайки противопоставянето със Запада, пише Bloomberg.

Валутата поевтиня до над 80 рубли за долар по време на снощното телевизионно обръщение на Путин към руснаците, а руските акции паднаха с цели 18% при вечерната търговия. Спрямо еврото рублата загуби няколко процента от стойността си, като достигна 90,7850 рубли за евро, ниво, наблюдавано за последно през април 2021 г.

Референтният индекс на руските акции MOEX затвори основната си търговска сесия в понеделник надолу с 11%, което е най-големият спад след анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. Руските акции и рублата бяха най-зле представящите се в световен мащаб в понеделник, а ценните книжа спаднаха до най-ниското си ниво за последната година.

Разпродажбата на акции се разпространи в Азия във вторник, като регионалните акции и фючърсите на американския индекс се понижиха. Акциите на United Co Rusal International в Хонконг паднаха с цели 22%, което е най-големият им спад от април 2018 г. Алуминиевата компания получава около 25% от приходите си от Русия, според данни на Bloomberg.

"Несигурността все още доминира", казва Кристиан Маджо, базиран в Лондон ръководител на портфейлната стратегия в TD Securities преди обръщението на Путин. "В случай на въоръжен конфликт руските активи ще отслабнат значително повече, отколкото сега", предупреждава експертът.

Резкият спад на рублата вероятно ще подхрани и без това високата инфлация. Това е една от основните проблеми на руснаците, а покачването на потребителските цени ще влоши вече спадащия жизнен стандарт в страната. Путин вдигна пенсиите, за да спаси руснаците от инфлацията

Централната банка на Русия заяви, че е готова да предприеме мерки за гарантиране на финансова стабилност, но без да уточни какви ще бъдат те.

Доходността на облигациите, която се движи обратно на цените, достигна до най-високите си стойности от януари 2016 г. Турбулентните събития принудиха руското министерство на финансите да отмени продажбата на облигации, планирана за вторник, позовавайки се на "повишената волатилност на финансовите пазари", тъй като доходността на 10-годишните ценни книжа, деноминирани в рубли, се повиши с почти 80 базисни пункта.

Според Goldman Sachs изглежда правдоподобно геополитическите рискове в противопоставянето между Украйна и Русия да започнат да оказват съществено влияние върху световните активи. Разходите за застраховане на руския държавен дълг се повишиха до най-високото ниво от 2016 г., а рисковата премия скочи до 9%.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички