Петролът скочи след нахлуването на Русия в Източна Украйна


Петролът скочи след нахлуването на Русия в Източна Украйна
Снимка: iStock

4160

Цените на петрола очаквано скочиха след ескалацията на конфликта между Русия и Украйна. При сутрешната търговия в Азия във вторник американският лек суров петрол се повиши с 3,22% до 94 долара за барел, докато сорт Брент скочи с 1,5%, достигайки 96,82 долара за барел, предава CNBC.

Снощи руският президент Владимир Путин обяви, че признава независимостта на Донецк и Луганск и нареди изпращането на военни сили в двата отцепнически региона на Източна Украйна. Русия е струпала между 150 000 и 200 000 войници и техника около границите на Украйна.

Нарастващото напрежение предизвика сътресения на пазарите, повишавайки цените на петрола. Межадународната общност е разтревожена, че Русия може да се готви да нахлуе в Украйна, с което да се повтори незаконната анексия и окупация на Крим от Кремъл през 2014 г.

Русия е най-големият доставчик на природен газ и петрол за Европейския съюз и нарастващото напрежение допълнително вдига вече високите цени на петрола.

Цените на суровия петрол наскоро преминаха 90 долара за барел, което e увеличение от повече от 20% тази година и ръст от над 80% от началото на 2021 г. Това обаче може да се дължи и на други фактори, като например ограниченото предлагане.

Ще стигне ли петролът 110 долара за барел?

Според експерти петролът може да скочи до 110 долара за барел, ако кризата се влоши. "Ако доставките на руски петрол за Европа, които са 3 милиона барела на ден, действително бъдат спрени, цените на петрола могат да се повишат с още 10 до 15 долара за барел, поставяйки Брент на около 110 долара за барел", смята Анди Липоу, президент на Lipow Oil Associates.

"Пазарът ще расте при нахлуване на руски войски в Украйна и след това ще изчака, за да види откъде идва снабдяването", предвижда Липоу.

Пазарите ще гледат към Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт, за да използват някакъв свободен капацитет, който е около 3,5 милиона до 4 милиона барела на ден. Най-големите износители и вносители на петрол в света

Ако водещите западни държави успеят да постигнат сделка с Иран и да съживят ядреното споразумение от 2015 г., това ще върне на пазара на повече от 1 милион барела на ден ирански суров петрол.

Геополитическото напрежение е добавило около 10 долара до 15 долара за барел към цените на петрола, според оценките на Moody's.

"Ако ескалиращото напрежение се задълбочи и доведе до различни прекъсвания на руските доставки на петрол и газ, това ще продължи да увеличава натиска върху цените на петрола и след това наистина ще навреди на най-големите азиатски икономики от производствена гледна точка, както и от гледна точка на потреблението", твърди Катрина Ел, старши икономист за APAC в Moody's Analytics.

Ел припомня, че повечето от най-големите икономики в Азия са нетни вносители на петрол.

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички