Путин вдигна пенсиите, за да спаси руснаците от инфлацията


Путин вдигна пенсиите, за да спаси руснаците от инфлацията
Снимка: Kremlin.ru

9894

Пенсиите в Русия се повишават с 8,6%, а средната пенсия в страната ще достигне 19 000 рубли през тази година. Това стана факт, след като президентът Владимир Путин подписа закона за индексация на пенсиите, който преди това беше приет от Държавната дума и одобрен от Съвета на федерацията, съобщава РИА Новости. Каква е желаната пенсия за руснаците?

Увеличението на пенсиите влиза в сила от 1 януари. От началото на февруари плащанията ще се увеличат с 8,6% спрямо декември. Но тъй като през януари те вече бяха индексирани с 5,9%, държавата ще доплати разликата за този месец, обясни Елена Бибикова, заместник-председател на социалната комисия на Съвета на федерацията.

В резултат на това руските пенсионери ще получават средно по 1400 рубли повече.

От началото на 2022 г. пенсиите за осигурителен стаж и възраст се увеличиха с 5,9%, в съответствие с 3-годишната бюджетна прогноза на Министерството на икономическото развитие, която е в основата на бюджета за 2022 г.

В нея е заложена инфлация от 5,8% през 2021 г., но всъщност нарастването на потребителските цени се оказа много по-голямо – 8,4%. Затова президентът Владимир Путин разпореди пенсиите да се повишат с повече.

През ноември реалният размер на назначените пенсии (плащания, коригирани спрямо инфлацията) през ноември е намалял с 2,8% на годишна база, по данни на държавната статистическа служба Росстат.

Каква е възрастта за пенсиониране в Русия?

Възрастта за пенсиониране в Русия осезаемо нараства през последните години. Ежегодно тя се увеличава със "стъпка" от 6 месеца до една година. Целта е до 2028 г. възрастта за пенсиониране да достигне 65 години за мъжете и 60 години за жените. Над 1/3 от руснаците ще работят, докато могат

През 2022 г. жените ще имат право да се пенсионират при навършване на 56 и половина години, а мъжете – 61 и половина години. Осигурителният стаж, необходим за получаване на пенсия, в момента е 13 години, като натрупаният пенсионен коефициент трябва да бъде най-малко 23,4 точки.

От началото на тази година действа и процедура по служебно назначаване на пенсии за осигурителен стаж. За да се случи това, гражданите трябва да заявят съгласието си за получаване на държавна пенсия в портала за обществени услуги на Руската федерация.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Парадокс: Заплатите в Русия растат, а хората са все по-бедни

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички