Руската централна банка интервенира на валутния пазар след срива на рублата


Руската централна банка интервенира на валутния пазар след срива на рублата
Снимка: iStock/Guliver

3562

Руската централна банка обяви, че започва интервенции на валутния пазар, след като рублата се срина в рамките на часове до рекордни дъна спрямо долара и еврото в резултат на руската инвазия в Украйна. Руската централна банка обеща подкрепа за финансовата стабилност

След новината за започнала валутна интервенция руската валута успя да възстанови част от загубените си позиции, като към 12.00 часа българско време вече се търгува около 84,30 рубли за долара, или понижение с 2,65% в рамките на деня, и към 94,50 рубли за едно евро, понижавайки се в рамките на деня с 1,9%, предаде БНР.

По-рано в четвъртък рублата се срина с над 6% като първа реакция на новината за стартиралите руски военни операции в Украйна. Руската валута падна за кратко към 89,90 рубли за долара и към ключовия праг от 100 рубли за едно евро, достигайки по този начин рекордни исторически дъна.

Трябва да се има предвид, че Русия притежава огромни валутни резерви за над 600 милиарда долара в чуждестранни валути и злато, които може да използва на валутните пазари, за да поддържа рублата. Бързо обезценяващата валута затруднява изплащането на външни дългове и води до по-високи цени на вносните стоки, а от там и допълнително нарастване на инфлацията.

Руската централна банка също така реши да разшири списъка с ценни книжа, които приема като обезпечение в замяна на предоставяната от нея ликвидност, и ще провежда операции за предлагане на допълнителна ликвидност на банковия сектор. Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли

Другият инструмент, с който централната банка разполага, за да облекчи натиска върху рублата, е основният лихвен процент. Очаква се банката да продължи затягане (повишаване) на лихвите, тъй като се бори да овладее инфлацията, която се очаква да получи допълнителен тласък от поевтиняващата рубла.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички