Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли


Банките в Русия вече превеждат пари в цифрови рубли
Снимка: iStock

5552

Руската централна банка и търговските банки са започнали да тестват платформата за цифрови рубли, а вече са факт и първите преводи в цифрови рубли между граждани. Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система

Три банки от пилотната група вече са се свързали към платформата. Две от тях успешно са завършили пълен цикъл на преводи в цифрови рубли между клиенти, използващи мобилно банкиране.

"Клиентите не само отваряха дигитални портфейли на платформата за цифрови рубли чрез мобилното приложение, но също така обменяха безналични рубли от сметките си към цифрови и след това извършваха операции по прехвърляне на цифрови рубли помежду си", съобщават от Руската централна банка.

Останалите участници в пилотната група (която включва 12 банки) планират да се включат в тестването на платформата за цифрова рубла, щом завършват своите ИТ системи.

Руската централна банка заедно с участниците на пазара, ще тества различни сценарии и ще усъвършенства платформата за цифрова рубла през 2022 г., казва Олга Скоробогатова, първи заместник-председател на Централната банка на Руската федерация.

"През тази година ще тестваме различни сценарии и ще усъвършенстваме платформата за дигитална рубла. На следващите етапи от разработването на платформата също така планираме да осигурим безпроблемно взаимодействие с цифровите платформи и цифровите екосистеми", каза тя.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички