Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система


Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система
Снимка: getty images

3910

Тъй като икономиката се движи онлайн, цифровите валути ще бъдат бъдещето на финансовите системи, смята управителят на централната банка на Русия Елвира Набиулина. Има нужда от бързи, евтини платежни системи, като цифровите валути на централните банки (CBDC) могат да запълнят тази празнина, каза тя в интервю за CNBC, цитирано от БНР.

"Мисля, че това е бъдещето на нашата финансова система, защото то корелира с развитието на цифровата икономика“, посочи Набиулина.

Шефът на руската централна банка каза, че през миналия октомври Москва е публикувала консултативен документ за дигиталната рубла и има за цел да има готов прототип до края на 2021 г. Пилотните проекти и изпитванията могат да започнат следващата година, каза още Набиулина. Бившия служител на американското финансов министерство Майкъл Гринуолд обаче смята, че това би могло да бъде проблем за САЩ.

"Това, което ме тревожи, е, че Русия, Китай и Иран създават цифрови валути на техните централни банки, за да работят извън долара, а други държави ги последваха", посочи и той за CNBC, като добави: "Това би било тревожно".

Трябва да се има предвид, че дигиталните валути на централните банки не са същите като криптовалутите (bitcoin, ethereum и прочее). Те се издават и контролират от властите, а стойността на една цифрова рубла ще се равнява на една парична рубла, каза през миналата година Централната банка на Русия.

CNBC напомня, че криптовалутите бяха незаконни в Русия до миналата година и все още не могат да се използват за извършване на плащания.

"Ще вървим стъпка по стъпка, защото това е много труден, технологичен и правен проект“, посочи Набиулина.

Много централни банки по света разработват суверенни цифрови валути, които, според техните защитници, могат да насърчат финансовото им приобщаване и да улеснят трансграничните транзакции. Но Елвира Набиулина прогнозира, че ще има предизвикателства при намирането на "общи решения" между системите, които са разработени независимо от различни държави.

"Ако всяка банка създаде своя собствена система, технологична система с местни стандарти, ще бъде много трудно да се създадат някои взаимовръзки между тези системи, за да се улеснят всички трансгранични плащания“, посочи тя.

Елвира Набиулина коментира също така и санкциите на САЩ, които тя определи като "постоянен риск" за Русия. През годините Вашингтон наложи санкции срещу Русия по различни причини - от подозрение за отравяне на опозиционни политици до предполагаема намеса в изборите в САЩ и кибератаки.

"Ето защо нашата парична политика, както и фискалната политика и цялата макроикономическа политика, е доста консервативна", каза тя. Според нея резервите на Москва са "доста големи, за да издържат на всички финансови сценарии или геополитически сценарии и вероятно са по-разнообразни от резервите на други страни". Ще загуби ли щатският долар статута на световна резервна валута?

"Дедоларизацията е част от широка политика за управление на валутните рискове", каза Набиулина.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички