Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?


Защо създателят на Ethereum не е изненадан от срива при криптовалутите?
Снимка: GettyImages

7395

Резкият спад в цените на криптовалутите шокира инвеситорите по света. Виталик Бутерин обаче не е сред тях въпреки, че понижението на пазара изтри голяма част от личното му състояние. Нещо повече – 27-годишният съосновател на Ethereum вярва, че криптовалутите понастоящем надуват балон. Все пак той отбелязва, че е „пословично трудно да се предвиди” кога ще се спука балона.

„Можеше да е приключил вече. Може да приключи след месец”, казва Бутерин в интервю за CNN. В средата на седмицата, цената на ether – валутата в системата Ethereum, поевтиня под ниво от 1900 долара, като записа спад от 40% само за ден. Веднага след това ether поскъпна отново до около 2700 долара за брой, но остана далеч от своя ценови максимум от 4384 долара, записан на 11 май тази година.

Лупингът коства милиардерския статус на руско-канадския програмист Бутерин. Стойността на портфейла му за криптовалути възлиза на приблизително 870 млн. долара, след като само ден по-рано състоянието му възлизаше на 1.1 млрд. долара. Въпреки, че е само на 27 години, Бутерин вече се смята за ветеран, когато става дума за ценовия цикъл на пазара, характеризиращ се с бързо поскъпване и резки спадове. 

„Досега имаме поне три такива големи крипто балони”, казва той. „Достатъчно често причината поради която балоните в крайна сметка приключват е, че се случва някакво събитие, което просто дава да се разбере, че технологията все още не е налице.”, добавя Бутерин.

Крипто вече не е просто играчка

Бутерин започва работа по Ethereum през 2013 година, като две години по-късно блокчейн системата е факт. В наши дни Ethereum е втората на голяма криптовалута на пазара, като изостава единствено от bitcoin. За разлика от bitcoin, който се разглежда като „дигитално злато”, Ethereum е блокчейн платформа за разработчици, предназначена за изграждане и опериране на приложения. Нещо като Android и iOS, но в света на криптовалутите.

В края на 2017 година Бутерин се усъмни дали крипто пространството действително е заслужило пазарната си оценка. По това време пазарът се оценяваше на 500 млрд. долара. Бутерин отбеляза колко малко всъщност е постигнато на полето на блокчейн технологията, като скоро след изказването цените на виртуалните валути тръгнаха надолу. За разлика от тогава, понастоящем програмистът е окуражен от „огромния” прогрес осъществен от технологията и приложенията през последните години.

Така например, активността при Ethereum се увеличи драстично през последните месеци, тъй като системата стои зад търговията с така наречените незаменяеми токени или съкратено NFT.

„Усещането е сякаш крипто технологиите са близо до това да бъдат готови за масова употреба по начин, по който не бяха готови дори преди четири години. Крипто технологиите вече не са просто играчка”, казва Бутерин. Той не е сигурен дали Ethereum ще може някога да достигне и задмине bitcoin по отношение на пазарната оценка.

Факторът Мъск

Все още Ethereum и криптовалутите като цяло имат проблеми. Те остават екстремно волатилни, особено за инвеститорите на дребно, които са свикнали с правилата на класическите капиталови пазари. Друг проблем е, че някои милиардери използват екосистемата като площадка за игра. Така например шефът на Tesla и SpaceX Илън Мъск ту обича дадена виртуална валута, ту вече я смята за опасна. Това поведение изпраща моментални сигнали към пазара, което разтриса всички участници в него.

На 12 май тази година, Мъск публикува в Twitter, че Tesla се отказва от плановете си да приема плащания в криптовалути поради негативния ефект върху околната среда, предизвикан от процеса по добиването им. Моментално 365 млрд. долара се изтриха от пазара само за ден. Бутерин признава, че пазарът е уязвим на подобни събития, поради което е необходимо „да изгради имунна система”. Криптовалута, създадена на шега, стана четвъртата най-голяма на пазара

„Туйтването на Илън Мъск е нещо, което пазарът видя за първи път буквално през миналата и тази година. Мисля, че е разумно да се очаква и малко лудост. Но смятам, че по този начин пазарите ще се научат. Илън няма да има това влияние вечно”, казва Бутерин.

Наскоро Мъск вдигна цената и на друга валута – Dogecoin. Стартиралата като шега криптовалута също добави значително повишение към цената си в резултат на вниманието на милиардера. По думите на Бутерин, това, че Мъск е милиардер и управлява Tesla и SpaceX не променя факта, че е просто човек. „А хората се вълнуват от кучешки валути. Това е просто нещо, което вълнува хората. Не смятам, че Илън има някакви злонамерени намерения относно всичко това”, казва той.

Правителствата могат да ударят криптовалутите

Последният крах на пазара на криптовалути дойде след лоши новини от Китай. Китайският банков и финансов регулатор наредиха на финансовите институции и компаниите за разплащания да не участват в трансакции свързани с виртуални валути, както и да не предоставят крипто услуги на клиенти.

Възможността за налагане на държавна регулация винаги е била притеснителен фактор, става ясно от думите на Бутерин. Според него обаче, вече изглежда трудно да се въведе нещо подобно на пазара. „Изглежда доста по-трудно и доста по-нереалистично да се случи нещо такова. В същото време правителствата имат доста мощ да направят участието в крипто сектора по-трудно”, казва той. 90 млн. долара печалба за хакерите, ударили нефтопровода в САЩ

Въпреки, че блокчейн технологията е децентрализирана и правителствата не могат да я свалят напълно, според Бутерин, все пак те могат да блокират или ограничат достъпа до нея.

„Важно е да се слушат регулаторите, да се опитваме да правим най-доброто за да отговорим на притесненията”, казва той, добавяйки, че във взаимоотношенията между екосистемата и регулаторите се открива повече конфронтация отколкото трябва да има.

Високите такси за трансакция

Милиардерът Марк Кюбан се оплака пред изданието The Defiant през февруари, че Ethereum е ограничен от „нелепо” високи транзакционни разходи, което подтиска растежа на системата. Бутерин признава, че транзакционните такси са „понастоящем много високи” и, че блокчейн системата на Ethereum може да обработва едва между 20 и 50 трансакции на секунда, въпреки високото търсене. Създателят на Ethereum вярва обаче, че цените ще паднат в резултат на подобрение на технологията, което ще увеличи капацитета.

Ethereum иска да се разграничи от настоящата система за копаене, като премине към друга концепция – колкото повече етери има даден миньор, с толкова повече добивна мощ ще разполага (Proof of Stake).

Проблемът с околната среда

Преходът към новата система ще позволи на Ethereum да съкрати потребяваната енергия между 1000 и 10000 пъти, казва Бутерин. „От потребяването на енергия колкото средна по размер държава ще преминем към потребление на енергия колкото едно село”, казва той.

Bitcoin обаче функционира на база старата система (Proof of Work), което според Бутерин действително предизвиква притеснения за околната среда. SpaceX приема плащане с Dogecoin за мисия до Луната

„Определено смятам, че тези притеснения са реални. Потреблението на ресурси определено е огромно. Не е от типа неща, които ще разрушат света, но определено е значителен недостатък”, смята той. Според него, не става дума само за енергийното потребление при миньорите на bitcoin, но и за хардуера, който се изисква за тази дейност. Поради това Бутерин вярва, че все повече представители на bitcoin общността ще призовават за промяна на система към модела Proof of Stake или друг хибрид. ЕЦБ продължава да работи върху дигиталното евро

„Ако bitcoin остане с технологията такава каквато е днес, има голям риск да бъде изоставен”, добавя Бутерин.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички