Bitcoin се срина с 30% само за ден


Bitcoin се срина с 30% само за ден
Снимка: Getty Images/Guliver

5993

Най-популярната криптовалута bitcoin се срина с 30% само за ден до цена от малко над 30 000 долара. За последно криптовалутата беше на подобно ниво в началото на януари тази година. По време на днешната търговия bitcoin достигна ценови максимум от 43 861 долара за брой. В следобедните часове обаче виртуалната валута рязко поевтиня до цена от 30 681 долара, сочи справка на Expert.bg в базата данни на CoinMarketCap. Към момента на подготвяне на материала, криптовалутата повиши леко цената си до 35 313 долара за брой.

Сривът на bitcoin провокира масови разпродажби, като пазарът изтри около 500 млрд. долара от общата си капитализация. Понастоящем тя достига 1.5 трилиона долара. Всички основни криптовалути понижават цената си.

Спадът в цената на bitcoin започна след като стана ясно, че Тesla се отказват от плановете си да приемат плащания в криптовалути. Изпълнителният директор Илън Мъск обоснова решението с това, че копаенето на bitcoin нанася вреда на околната среда поради огромното количество необходима енергия. Паралелно с това, през днешния ден стана ясно, че китайският финансов регулатор е забранил на банки и платежни компании да предоставят услуги свързани с трансакции на виртуални валути. Освен това Пекин е предупредил инвеститорите за спекулативна търговия на криптовалути.

Всичко това изглежда се оказва твърде голям удар върху пазара. Така например, втората най-популярна блокчейн валута Ethereum поевтинява с 27% за последните 24 часа до цена от 2 410 долара. Спадът достига внушителните 44% на седмична база.

Набралата популярност Dogecoin също се потапя в червено след спад от близо 30% за ден до цена от 0.3382 долара за брой. Криптовалута, създадена на шега, стана четвъртата най-голяма на пазара

Криптовалутите и преди са изживявали резки поскъпвания и светкавични потапяния, което отразява самата им същност – висока волатилност в комбинация с нерегулиран пазар. От друга страна, тези катаклизми показват колко крехка е екосистемата на фона на традиционните финансови пазари.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички