SpaceX приема плащане с Dogecoin за мисия до Луната


SpaceX приема плащане с Dogecoin за мисия до Луната
Снимка: Getty Images/Guliver

3166

SpaceX, космическата компания на милиардера Илън Мъск, ще изстреля сателит до Луната, като заплащането за услугата ще бъде изцяло под формата на криптовалутата Dogecoin. Сателитът е на компанията Geometric Energy Corporation, която финансира мисията изцяло чрез нашумялата виртуална валута. Името на мисията е "DOGE-1 Mission to the Moon", като се очаква устройството да бъде изстреляно чрез ракета на SpaceX през първото тримесечие на 2022 година. SpaceX потвърждава информацията, като цената на мисията остава неназована, предава CNBC.

Сателитът ще представлява 40-килограмов обект с кубовидна форма, който ще бъде изстрелян с ракетата Falcon 9. Товарът представлява система от сензори, камери и комуникационна технология, която ще събира данни за Луната.

Вицепрезидентът на SpaceX по продажбите Том Очинеро посочва в изявление, че DOGE-1 “ще демонстрира приложението на криптовалутите отвъд орбитата на Земята и ще постави основата за междупланетарна търговия“. "Развълнувани сме да изстреляме DOGE-1 до Луната“, казва той.

Плановете бяха издадени от изпълнителния директор на SpaceX Илън Мъск още в началото на април, когато милиардерът публикува в Twitter, че компанията му ще прати „буквално Dogecoin” на Луната. Криптовалута, създадена на шега, стана четвъртата най-голяма на пазара

Новината за мисията идва след като Мъск направи дебют като водещ на една от вечерните шоу програми в САЩ. Цената на Dogecoin поевтиня по време на предаването, въпреки, че Мъск се постара да говори за виртуалната валута в ефир.

Наскоро SpaceX поставиха личен рекорд по приземяване на ракети. След като изстреляха поредната си флотилия от сателити в орбитата на Земята, компанията успя да приземи Falcon 9 за десети път. Тази цифра бе посочена в миналота от Мъск като цел на компанията по отношение на ракетите за многократно употреба. Колко бизнеса в България приемат плащания в криптовалути?

"Проектирана е да прави десет или повече полети без подмяна на частите между тях“, каза Мъск през май 2018 година. "Вярваме, че (Falcon 9) е способна на поне 100 полета преди да бъде пенсионирана. Дори може би повече“, добави милиардерът.

Още от Иновации и наука


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички