ЕЦБ продължава да работи върху дигиталното евро


ЕЦБ продължава да работи върху дигиталното евро
Снимка: iStock

3150

Европейската централна банка продължава разработването на цифрово евро в партньорство със съответните финансови институции.

Цифровото евро може да бъде "по-безопасно и по-ефективно" средство за плащане за гражданите на Европейския съюз, но цифровите валути на централните банки идват с уточнения. Това обяви членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета по време на 14-ия Финландски форум за разплащания. Цифровото евро е огромно изпитание пред ЕЦБ

По-рано този месец президентът на ЕЦБ Кристин Лагард разкри, че повече от половината европейци се интересуват от цифровото евро, като в същото време предупреди и за потенциалните недостатъци на дигиталната валута.

Говорейки на форум на Европейския университетски институт (EUI) за Състоянието на Съюза, Лагард заяви на 7-и май, че банката е установила, че 50% от европейците се интересуват от цифрово евро, но отбеляза, че тепърва ще се вземе решение дали ще се пусне подобен финансов актив.

Шефът на ЕЦБ отбеляза, че смята, че цифровото евро може да бъде "много по-приобщаващо", както и по-евтино, по-ефективно и по-бързо, но посочи, че много технически проблеми трябва разгледани преди вземане на решение по въпроса.

Тогава Кристин Лагард добави, че решението за цифрово евро е "твърде важно, за да бъде оставено само на ЕЦБ" и европейските правителства трябва да участват в решението поради проблеми като поверителността. Тя също така подчерта, че търговските банки са изразили притеснения относно подобен цифров актив.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички