Русия подготвя тотална забрана на криптовалутите


Русия подготвя тотална забрана на криптовалутите
Снимка: iStock

4978

Руската централна банка предложи да се забрани използването и "копаенето" (добиването) на криптовалути на руска територия, позовавайки се на заплахи за финансовата стабилност, благосъстоянието на гражданите и суверенитета на нейната парична политика, предаде Reuters.

Това е поредният ход в глобалната репресия срещу криптовалутите, тъй като правителствата от Азия до САЩ се тревожат, че частно управляваните силно променливи цифрови валути могат да подкопаят контрола им върху финансовите и паричните системи.

Русия от години е срещу криптовалутите, твърдейки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари или за финансиране на тероризъм. В крайна сметка Русия им предостави правен статут през 2020 г., но в същото време забрани използването им като средство за плащане.

През декември 2021 г. водещата криптовалута - Биткойн поевтиня рязко, след като Reuters съобщи, позовавайки се на свои източници, че руският финансов регулатор е за пълна забрана на криптовалутите. Спадът в стойността на биткойна продължи и в началото на настоящата година.

Централната банка на Русия твърди, че бързият растеж на криптовалутите зависи основно от спекулативното търсене и че те носят характеристики на финансова пирамида, предупреждавайки, че могат да доведат до пазарни балони, застрашаващи финансовата стабилност и гражданите.

Банката предложи да се забрани на финансовите институции да извършват каквито и да било операции с криптовалути и че трябва да се разработят механизми за блокиране на транзакции, насочени към покупка или продажба на криптовалути за т.нар. "фиатни" или традиционни валути. Предложената забрана включва и крипто борсите.

Според централната банка руснаците са активни потребители на криптовалута с годишен обем на транзакциите за около 5 милиарда долара. В същото време Русия е третият най-голям играч в света по добив на биткойни след САЩ и Казахстан. Държи ли България биткойни за милиарди и откъде ги има?

В тази връзка Руската централна банка смята, че копането на криптовалути създава проблеми за потреблението на енергия. Биткойн и други криптовалути се добиват чрез мощни компютри, които се конкурират с други, свързани към глобална мрежа, за да решават сложни математически задачи. Самият процес обаче поглъща доста електричество, което често се произвежда от изкопаеми горива. Bitcoin – виновникът за режима на тока и мръсния въздух в Иран

"Най-доброто решение е да се въведе забрана за копаене на криптовалута в Русия", категорични са от Централната банка на Русия.

През август 2021 г. Русия формираше 11,2% от глобалния "хашрейт" – крипто жаргон за количеството изчислителна мощност, използвана от компютрите, свързани към биткойн мрежата.

В доклада си централната банка посочи и стъпките, предприети в други страни, като Китай, за ограничаване на активността на криптовалутите. Тя заяви, че ще работи с регулаторите в страни, където са регистрирани крипто борсите, за да събират информация за операциите на руски клиенти. Забраняват криптовалутата в Индия

През септември 2021 г. Китай засили репресиите си срещу криптовалутите, налагайки пълна забрана за всички крипто транзакции и копаене на дигитални валути, което доведе до рязко поевтиняване на биткойна и на други водещи криптовалути.

Междувременно Руската централна банка планира да пусне своя собствена цифрова рубла, присъединявайки се към световната тенденция за разработване на цифрови валути за модернизиране на финансовите системи, ускоряване на плащанията и противодействие на потенциална заплаха от други криптовалути. Централната банка на Русия: Дигиталните валути са бъдещето на нашата финансова система

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички