Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа


Русия губи над 320 милиарда долара при ембарго върху нефта и газа
Снимка: iStock

8228

Русия може да спечели близо 321 милиарда долара от износ на енергия тази година, но може и да приключи годината с рекорден бюджетен излишък от 240 милиарда долара, ако страните не приложат пълно ембарго за износа на петрол и газ. Това съобщи Bloomberg.

В резултат на рекордните цени на петрола и газа, които съставляват основния износ от Русия, дори и при спад на продажбите на енергоносители, Москва ще получи рекордната сума от около 321 милиарда долара приходи. Това е с една трета повече спрямо 2021 г. Огромните приходи ще доведат до рекорден излишък по текущата сметка на страната, който според Института за международни финанси може да достигне 240 милиарда долара.

Дори и при наложените санкции, значителните доходи на Русия във валута, различна от рублата, ще продължат, смятат анализатори. Единствената мярка, която може да засегне руската икономика, е налагането на ембарго върху продажбата на енергия, предава БГНЕС.

Нефтът и газът представляват около половината от руския износ и около 40% от бюджетните приходи за миналата година. А способността на Русия да ги продава е единствената, която предпазва икономиката на страната от финансов колапс.

Ако ЕС, Великобритания и САЩ наложат ембарго, това може да причини на Русия загубата на най-малко 300 милиарда долара приходи.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички